tofukeitto resepti

Talvinen tofukeitto slaavilaisin maustein

Lunta sen kuin tupruttaa, ja täällä on lusittu talven kolmas flunssa, tällä kertaa se iso koo. Pelätty lenssu rantautui meille tällä kertaa onneksi lievänä, mutta sen verran nuhainen olen ollut, että viime päivinä ovat maistuneet mausteiset ruoat ja höyryävät keitot. Nyt kattilassa porisi talvinen tofukeitto slaavilaisin maustein. Mehevä vegaaninen keitto saa makunsa savutofusta, maustekurkuista ja vegaanisesta hapankermasta.

Maustekurkkua ja ”smetanaa”

Talvinen tofukeitto slaavilaisin maustein sai inspiraationsa pari vuotta vanhasta kalakeitto-ohjeestani. Tuolloin tein täyteläisen keiton kotimaisesta hauesta, smetanasta ja maustekurkuista. Nyt halusin virittää makumaailman vegaaniseksi ja tehdä keittoon tomaattiliemen.

Talvisen tofukeiton liemi syntyy tomaattimurskasta. Makua syvennetään paprikajauheella ja perinteisillä yrteillä, tillillä ja lipstikalla. Klassiset keittojuurekset, maustepippuri ja laakerinlehti syventävät aromia.

Ruokaisuutta soppaan tuo savutofu, joka sopii hyvin yhteen tomaattipohjan kanssa. Tomaattilientä pehmennetään kaurafraichella, ja maustekurkku liemineen tuo soppaan ihanaa, slaavilaisesta keittiöstä tuttua happamuutta ja makeutta.

VINK: Teen isoja keittoja, koska meillä on monta syöjää. Jos haluat pienemmän annoksen, käytä vain yksi paketti tofua, vähemmän perunaa ja suolakurkkua sekä vain yksi tölkki tomaattimurskaa + tölkin huuhteluvesi.

VINK VINK: Voit korvata savutofun tavallisella tofulla, soijasuikaleilla tai mieluisilla pavuilla. Jos olet tulisen ystävä, voit ripauttaa keittoon chiliä.

VINK VINK VINK: Jos sinulla ei ole kaikkia reseptin yrttejä ja mausteita, saat keitosta mehevän, kun lisäät siihen yhden napin kasvisfondia.

Talvinen savutofukeitto

6-8 annosta eli iso kattilallinen

  • 1 keltasipuli
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • pieni palsternakka/puolet isosta
  • 500 grammaa eli 2 pakettia savutofua (esim. Tofu Moon)
  • 800 grammaa eli 2 tölkkiä tomaattimurskaa + noin 2 desiä purkkien huuhteluvettä
  • 100 grammaa kaurafraichea (esim. Oatly)
  • 2 maustekurkkua
  • 0,8 desiä maustekurkkujen lientä
  • 1 teelusikallinen eli noin 10 maustepippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 teelusikallista kuivattua lipstikkaa
  • 1 teelusikallinen kuivattua tilliä
  • 1 teelusikallinen paprikajauhetta
  • 2 teelusikallista sokeria
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • öljyä kuullottamiseen



  1. Esivalmistele ainekset. Kuivaa tofu huolellisesti talouspaperilla, mieluiten painon alla, ja leikkaa se kuutioiksi. Kuori ja lohko perunat, porkkanat ja palsternakka. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Kuutioi maustekurkku.
  2. Kuumenna isossa kattilassa loraus öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, maustepippureita, laakerinlehtiä, lipstikkaa, tilliä ja paprikajauhetta, kunnes sipuli on pehmentynyt.
  3. Kaada tomaattimurska kattilaan. Huuhtaise tölkit ja kaada kattilaan pari desiä huuhteluvettä. Keitä seosta noin 15 minuuttia kannen alla keskilämmöllä.
  4. Lisää seuraavaksi joukkoon kovat juurekset eli porkkana ja palsternakka. Jatka keittämistä 10 minuuttia ja lisää joukkoon perunat. Näin juurekset kypsyvät tasaisesti. Kurkista välillä, että kattilassa on vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Lisää vettä tarvittaessa.
  5. Kypsennä tofu, kun kasvikset kiehuvat. Paahda tofu kuumalla, kuivalla pannulla. Älä sekoittele koko ajan, vaan kääntele kuutioita maltillisesti. Näin tofusta tulee rapeaa ja se säilyy ehjänä.
  6. Lisää lopuksi keittoon tofukuutiot, maustekurkku, kurkkuliemi ja kaurafraiche. Maistele ja lisää sokeria, suolaa, pippuria sekä halutessasi lisää paprikaa ja yrttejä.
  7. Ripottele annoksen pinnalle halutessasi tilliä ja viimeistele lusikallisella kaurafraichea.

savutofukeitto eli vegaaninen borssi ohje
tofukeitto vegaaninen gulassi resepti

Happamanmakeita viettelyksiä

Olette saattaneet huomata rakkauteni suolaisen, makean ja happaman makuyhdistelmään. Ihastus tähän pyhään kolminaisuuteen ei ole mikään ihme, onhan kyseessä ruoan maustamisen perusyhdistelmä.

Lisään oikeastaan ruokaan kuin ruokaan jotakin hapanta, esimerkiksi etikkaa, viiniä, tomaattia tai sitrusta sekä hieman makeaa, kuten sokeria, siirappia tai hunajaa. Happo ja makeus syventävät ruoan makua ja ikään kuin hitsaavat erilliset raaka-aineet yhteen.

Tässä lienee myös slaavilaisten ruokien salaisuus. Mikä olisikaan ihanampaa kuin suolakurkut siirapin tai hunajan kera? Suolainen, mutta täyteläinen hapanmaitoruoka?

Makuyhdistelmä on nykyään onneksi helppoa luoda vegaanisesti. Makeus syntyy sokerista tai siirapista, ja slaavilaista täyteläisyyttä ruokiin saa etenkin Oatlyn kaurafraichella ja turkkilaisella kaurajugurtilla. Niissä ei ole häiritseviä sivumakuja, toisin kuin joissakin maustamattomissa soijajugurteissa.

Jopa bolognesekastikkeeseen saa slaavikeittiön makuja kaurafraichella ja maustekurkulla. Helppo ja ruokaisa kasvisgulassi taas syntyy valmiista gnoccheista ja kikherneistä.

Hapon ja makeuden mahtava yhdistelmä löytyy myös pikantista balsamicolla maustetusta linssikeitosta sekä himoittavan hyvästä paahdetusta kirsikkatomaattikeitosta.

 

4 Kommenttia

  1. Tämä oli todella herkullista, oikaisin sen verran, että käytin pakastimesta peruna ja keittokasvikset -pussin pois.

  2. Toiveikas nälkäinen

    Osuin tänne googlaamalla tomaattiliemistä keittoa. Aineiden perusteella vaikuttaa tosi maukkaalta, mutta veden määrää ei ole ainelistassa eikä sen alkuperäistä lisäämistä ole mainittu ohjeessa. On vain tölkkien huuhtaisu ja myöhemmin tarkistus kasvisten peittymisestä. Voisiko sen lisätä, kun mausteidenkin määrä varmaan tähtää johonkin nestemäärään?

    • Moikka! Vesi, suola, sokeri ja pippuri ovat aineksia, joita lisäilen yleensä aistivaraisesti. Joskus kasvikset ovat isompia, jolloin vettä ja suolaa tulee laietttua hieman enemmän. Lisäksi osa ihmisistä tykkää liemevämmästä keitosta, osa paksummasta, minkä vuoksi olen halunnut jättää kokkaajan valittavaksi sen, kuinka paljon hän kaataa keittoon huuhteluvettä: kokonaisen murskapurkillisen vai ainoastaan pienen tilkan.

      Tiedän, että tällainen ei-insinöörimäinen kokkaaminen ärsyttää joitakin, mutta se on minun tyylini. 🙂 Tarkensin kuitenkin veden määrää ohjeeseen ja lisäsin sen raaka-ainelistaan tomaattimurskan yhteyteen. Toivottavasti tästä oli apua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.