Risotto on yksi niitä ruokia, joita en ole uskaltanut veganisoida. Vegejuustot ovat ihan ok, mutta en ole mitenkään lumoutunut niistä. Juuston maku on olennainen osa risottojani, joten vegaaninen risotto on jäänyt aikaisemmin testaamatta. Nyt päätin kuitenkin tarttua haasteeseen – ja onnistuin! Täyteläisen juustoinen sienirisotto on mielestäni niin autenttinen ja maukas kuin vegaaninen risotto vain voi olla.
Näin teet täyteläisen vegaanisen risoton
Vegaaninen sienirisotto syntyi pääosin samalla tavalla kuin lehmänjuustosta tehty. Käytin vain hieman vähemmän nestettä, koska risottoon ei tullut juustoa, joka jähmettää sen koostumusta. Käytin sieniliemen ja viinin lisäksi kaurakermaa. Kaurakerman ja oluthiivan yhdistelmästä syntyy samanlainen vaalea, täyteläinen ja umaminen tahna kuin sulaneesta juustosta.
Suppilovahverorisoton ulkonäkö, koostumus ja maku olivat juuri sellaiset kuin kunnon risotossa kuuluu olla. Olen varma, että moni ei uskoisi maun perusteella, että tässä risotossa ei ole juustoa.
Juuston maku, kevyempi koostumus
Olen hehkuttanut oluthiivaa ennenkin ja teen sen taas. Toivon kovasti, että tämä vitamiinipitoinen oluenvalmistuksen sivutuote löytäisi tiensä kaikkien kuivakaappeihin, ruokavalioon katsomatta.
Oluthiiva on täysin eri asia kuin leivontahiiva, ja saat sillä ruokiin mehevää, syvää makua vähemmällä rasvalla. Ruoka on raikkaampaa, verisuoniystävällisempää, eikä se närästä. Kärsin itse herkästi närästyksestä, ja etenkin arkisin yritän välttää rasvaövereitä, jotta saan yöt nukuttua.
VINK: Voit käyttää sieniliemen sijaan laadukasta kasvislientä, esim. Knorrin Fond du Chefiä.
VINK VINK: Laitoin risottoon ravintohiivaa lähes saman verran kuin käyttäisin juustoraastetta. Jos et pidä voimakkaan juustoisesta mausta, lisää hiivaa vähän kerrallaan maistellen, kunnes maku miellyttää sinua.
VINK VINK VINK: Sienirisottoon sopivia yrttejä ovat esimerkiksi timjami, persilja, kirveli ja meirami.
VINK VINK VINK VINK: Voit käyttää suppilovahveroiden sijaan muitakin sieniä. Mielestäni tummahattuiset sienet sopivat tähän risottoon paremmin kuin kantarellit. Kantarellirisoton ohjeen löydät täältä.
Vegaaninen sienirisotto
- 1 litra suppilovahveroita tai muita sieniä
- 2 ruokalusikallista suolaista vegaanista margariinia (esim. Naturli)
- loraus oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 salottisipulia/1 keltasipuli
- 3 desiä kypsentämätöntä risottoriisiä
- 1 desi hapokasta valko- tai roseeviiniä
- 7 desiä sieni- tai kasvislientä (vesi+fondia)
- 2 desiä kaurakermaa
- 1 desi ravintohiivaa
- 2 teelusikallista soijaa
- suolaa
- mustapippuria
- 3/4 teelusikallista sokeria
- kourallinen mieluisia tuoreita yrttejä/2 teelusikallista kuivattuja
- Esivalmistele ainekset. Puhdista sienet roskista. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Sekoita sienifondi veteen.
- Kuumenna kattilassa margariinin ja öljyn sekoitusta. Kuullota ensin silputtuja sipuleita pari minuuttia. Lisää joukkoon riisi. Kuullota sekoitellen toiset pari minuuttia.
- Kaada viini kattilaan ja sekoittele. Ala kaataa sienilientä risottoon tahdilla 1 desi/1 minuutti. Sekoittele koko ajan.
- Lisää lopuksi risottoon kaurakerma ja oluthiiva. Sekoita hyvin, jotta hiiva liukenee risottoon tasaisesti.
- Maistele ja mausta risotto suolalla, pippurilla, yrteillä, soijalla ja sokeriripauksella. Anna risoton vetäytyä kannen alla, kun paistat sienet.
- Kuullota sienet pannulla öljyssä ja margariinissa. Parin minuutin paistaminen ja runsaimpien nesteiden haihdutus riittää, jotta sienistä ei tule sitkeitä. Mausta sienet kevyesti suolalla, pippurilla ja yrteillä. Jos olet varma kokki, voit paistaa sienet viereisellä levyllä samalla, kun hämmennät risottoa.
- Lisää sienet risottoon. Voit säästää pari sientä ja asettaa ne koristeiksi annosten päälle. Tarjoile heti.
Vegeparmesaania ja erilaisia kasvisrisottoja
Jos haluat risoton päälle juustoa, suosittelen lämpimästi vegaanista parmesaania. Se tehdään rouhituista pähkinöistä, ravintohiivasta ja parista perusmausteesta.
Nata Salmelan tattirisotto on hurmannut kotikokit tänä syksynä. Natan helpon risoton salaisuus on se, että sitä ei hämmennetä, ja koostumus on kuulemma silti hyvä.
Olen itse sitä koulukuntaa, joka pysyy risottoa tehdessään lieden äärellä kuin tatti. Kun vahdit ja sekoitat risottoa ja lisäät nestettä vähän kerrallaan, saat varmasti tasalaatuisen tuloksen, vaikka kattilan koko, lieden malli ja raaka-aineiden määrä vaihtelisivat. Kokosin jo vuosia sitten onnistuneen risoton salat postaukseen, jossa on mascarponella ja sitruunalla maustetun risoton ohje
Viime syksynä tein yhden kaikkien aikojen parhaista risotoistani. Karamellisoidulla sipulilla ja sherryllä maustettu risotto on ylellinen, mutta yksinkertainen. Sherry on ylipäätään todella hyvä mauste sieniruokiin.
Pääsiäisenä tein lempeää pistaasirisottoa. Siihen sekoitetaan pistaasitahnaa, jota saa monista herkkukaupoista. Annoksen päälle voi vielä ripotella jauhettua pistaasia.
Kantarellirisottoon tykkään laittaa ripauksen salaista ainesosaa: currya! Se sopii erinomaisesti yhteen kantarellin hieman kirpeän maun kanssa. Laitan currya tai kurkumaa muihinkin kantarelliruokiin, esimerkiksi kikherne-sienipastaan.