vegaaninen nduja paholaisen perunasalaatti

Vegaaninen nduja-tahna ja paholaisen perunasalaatti

Kävin pari viikkoa sitten erinomaisessa pizzeria Nuåvossa Porissa ja söin tulisen pizzan, jonka täytteeksi sai vegaanista ndujaa. Mausteinen italialainen makkaratahna eli nduja tehdään perinteisesti jauhetusta salamista, jota terästetään chilillä ja notkistetaan öljyllä. Miten ihmeessä tämän umamisen makupommin voi veganisoida? Nuåvo onnistui siinä häkellyttävän hyvin, ja tarjoilija paljasti minulle kasvisndujan salaisuuden. Suunnittelin sen pohjalta oman reseptini, ja tässä se nyt on: vegaaninen nduja-tahna ja paholaisen perunaslaatti.

Tomaatin umami menee makkarasta

Nuåvon vegaaninen nduja tehdään aurinkokuivatusta tomaatista. Olen huomannut sen häkellyttävän salamimaisuuden itsekin, sillä tomaatissa on samaa umamisuutta kuin lihassa. Mielestäni tomaattipohjainen nduja maistuukin paljon autenttiseltammalta kuin vegemakkarasta tehty.

Vegaanisen ndujan toinen tärkeä aines on Pirkan rapea valkosipuli chiliöljyssä. Tästä chilillä maustettuun seesamiöljyyn säilötystä, paahdetusta valkosipulista on tullut ruokapiireissä hitti, eikä ihme. Pirkan chili-valkosipuli on juuri sopivan mausteista ja tulista. Potkua piisaa, mutta suu ei pala. Herkkua voi lorotella nuudeleihin, pizzan päälle, voileivällä tai pastaan.

Vegaaninen nduja ei kaipaa monimutkaista maustamisprosessia. Sen kuin sekoitat Pirkan valkosipuli-chiliä ja ihan vähän basilikaa tomaattien joukkoon. Soseuta ja that´s it. Maut syventyvät, kun annat tahnan vetäytyä suljetussa astiassa jääkaapissa.

Mausta perunasalaatti tai pizza ndujalla

Ndujaa voi laittaa leivän päälle, pastaan, dippeihin ja salaatteihin, ihan kuin mitä tahansa levitettä. Ndujaa voi myös lisätä pisaroina pizzan päälle, kuten Nuåvossa.

Tein juhannukseksi tulisen perunasalaatin, jonka tärkein mauste on nduja. Paholaisen perunasalaatti ei kaipaa välttämättä muita mausteita, mutta jos pidät vahvoista aromeista, voit lisätä hieman chiliä ja suolaa.

VINK: Voit korvata Pirkan valkosipuli-chilin öljyn, chilin ja valkosipulin seoksella. Lisää näitä aineksia tomaattitahnaan vähän kerrallaan ja maistele, koska tulisuus on mielestäsi kohdillaan.

VINK VINK: Aurinkokuivattujen tomaattien ja valkosipuli-chilin öljy kannattaa säästää ja käyttää salaatinkastikkeena.

Vegaaninen nduja-tahna

Noin 200 grammaa

  • 2 pikkupurkkia eli noin 200 grammaa aurinkokuivattuja tomaatteja + tilkka tomaattien öljyä
  • 2 teelusikallista Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chiliöljyssä
  • 4 isoa basilikanlehteä tai 0,5 teelusikallista kuivattua
  • halutessasi ripaus chiliä

  1. Nosta aurinkokuivatut tomaatit purkista leikkuulaudalle. Säästä tomaattien öljy. Silppua tomaatit pieneksi terävällä veitsellä.
  2. Laita tomaatit korkeareunaiseen muovikulhoon. Lisää joukkoon pari teelusikallista Pirkan chili-valkosipulia ja revityt basilikanlehdet.
  3. Soseuta ainekset sauvasekoittimella erittäin hienoksi tahnaksi. Ndujan koostumus saa olla paksua, mutta jos tahna on kuivaa, notkista sitä tomaattien öljyllä.
  4. Maistele ja lisää halutessasi chiliä. Anna tahnan vetäytyä hetki viileässä ennen tarjoilua.

vegaaninen nduja ja chili-perunasalaatti

Paholaisen perunasalaatti

6 annosta

  • 1 kilo kiinteää/varhaisperunaa
  • 1 punasipuli
  • 100 grammaa vihreitä papuja tai herneitä
  • pari kourallista tuoretta basilikaa
  • 100 grammaa ndujaa
  • loraus öljyä (esim. aurinkokuivattujen tomaattien tai Pirkan valkosipuli-chilin)
  • halutessasi kuivattua chiliä ja ripaus suolaa
  • tilkka sitruunamehua

  1. Pese perunat. Kiehauta iso kattilallinen suolaista vettä. Lisää perunat kiehuvaan veteen je keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden hautua hetki kattilassa kannen alla. Jäähdytä perunat huoneenlämpöisiksi.
  2. Perunoiden jäähtyessä valmistele muut ainekset. Sulata pavut ja leikkele ne pienemmiksi pätkiksi. Kuori ja silppua punasipuli.
  3. Lohko jäähtyneet perunat. Yhdistä kulhossa perunat, pavut, sipuli, kourallinen revittyä basilikaa ja nduja. Sekoita varovasti, etteivät perunat muhjaannu. Maistele ja lisää tomaattien tai valkosipuli-chilin öljyä sekä halutessasi suolaa ja chiliä.
  4. Ripottele salaatin pinnalle pari teelusikallista sitruunamehua ja koristele basilikanlehdillä. Tarjoile viileänä.

vegaaninen nduja ja chili-perunasalaatti

Perunasalaattia ja italiansalaattia juhannuspöytään

Voit toki tehdä paholaisen perunasalaatin myös lihandujasta. Sekä liha- että vegendujaa voi käyttää myös tähän mausteiseen nduja-pastaan, johon tulee meheviä tomaatteja ja fenkolinsiemeniä. Kesällä kannattaa käyttää tuoreita kirsikkatomaatteja.

Jos tulinen perunasalaatti ei maistu, vaan kaipaat jotain tuttua ja turvallista, Villen vegaaninen perunasalaatti on jo klassikko. Tämä perinteinen perunasalaatti maustetaan majoneesikastikkeella, ja salaattiin tulee tietenkin suokakurkkua.

Kotimaisen parsan kausi on parhaimmillaan, ja parsan herkkä maku pääsee oikeuksiinsa sitruunalla maustetussa parsa-perunasalaatissa. Salaatti on kirkas, raikas ja kevyt. Myös italialainen tomaatti-perunasalaatti onfressi. Vegaaniseen salaattiin tulee meheväksi paahdettuja kirsikkatomaatteja.

Välimerellinen perunasalaatti tonnikalakastikkeella maustetaan hekumallisen hyvällä kalatahnalla. Voit käyttää tonnikalan sijaan myös Järki Särkeä. Tämäkin tahna on niin hyvää, että sitä voi vedellä leivän päällä, dippinä tai uuniperunan täytteenä.

Juhannuksena kannattaa testata myös vegaaninen italiansalaatti, jota tekee mieli syödä kulhollinen. Tämä on bravuurini, ja joka kerta maistajat ihmettelevät, onko salaatti todellakin vegaanista, eikö tässä muka ole lauantaimakkaraa. Tuhti ja vegaaninen hummuskastikkeella maustettu pastasalaatti taas sisältää aurinkokuivattua tomaattia. Aivan kuin paholaisen perunasalaatissa, pastasalaatissakin tomaatti maistuu aivan salamilta!

Ja hei, hyvää juhannusta kaikille. Vietit sen sitten mökillä, kotisohvalla tai töissä. Oma tavoite on tasata stressikierroksia, lukea ja piipahtaa ehkä Frantsilan yrttitarhan kahvilassa. Siellä on mahtava kasvisbrunssi ja erittäin hyvän hinta-laatusuhteen leivonnaiset. Poikkea, jos reissaat Hämeenkyrössä.

Ja muista, että kun katsot juhannusyönä keskiyöllä peiliin, voit nähdä siellä erittäin mustat silmänaluset. 😀

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.