vegaaninen kaurapalawokki

Kesäinen lounaswokki kaurapalasta

Tämä hatusta sävelletty lounasannos herätti taannoin kovasti kysymyksiä Instassa. Millä maustoit? Miten valmistat kaurapalat? Miltä ne maistuvat?

Kotimainen vaihtoehto aasialaisiin ruokiin

Yosan kaurapaloista on siis tullut yksi pomminvarmoista lounastarpeistani. Kaurapala on kotimainen ja maistuu paremmalta kuin tofu. Siihen saa kauniin paistopinnan, ja maku on kuin kotijuuston ja halloumin väliltä. Palassa on kuitenkin vähemmän suolaa ja rasvaa kuin juustoissa. Se sopii makunsa puolesta aasialaisiin wokkeihin, joihin en halloumia laittaisi. Pala on myös kiitettävän täyttävä.

Olen kokannut kaurapaloista muun muassa yhdet elämäni parhaista nugeteista. Kun aikaa on vähän, paahdan palan ja syön sen sellaisenaan salaatin kera tai kokkaan kaveriksi nuudeleita ja nopeasti kuullotettuja kasviksia.

Tämän lounaswokin ohje on aika suurpiirteinen, koska teen sen kuuluisalla perstuntumalla. Ainekset vaihtuvat sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Nyt käytin tuoretta kesäkaalia ja varsisipulia sekä punaista paprikaa väriä tuomaan. Porkkanat, kesäkurpitsa ja kurkkukin sopivat makumaailmaan.

Pääraaka-aineet ovat kuitenkin aina suht samat: kaurapala, nuudeleita ja kasviksia. Mausteeksi soijaa, seesamiöljyä, chiliä, limeä ja hieman siirappia tai makuja pyöristämään.

VINK: En ole mitannut määriä kovin tarkasti, vaan lorauttelen ja maistelen. Arvioin mausteiden määrän tähän ohjeeseen hieman alakanttiin, sillä on aina helpompaa lisätä makuja kuin poistaa niitä.

VINK VINK: Kiireessä kaikki kasvikset ja kaurapalan voi paistaa kerralla. Jos aikaa on hieman enemmän, paista ainekset parissa erässä. Raaka kaali vie pannulla paljon tilaa, ja kaurapala kypsentyy hitaammin kuin paprika. Kun kuullotat täytteet parissa erässä, saat kaikkiin raaka-aineisiin optimaalisen kypsyyden, eikä pannulta lentele suikaleita liedelle.

VINK VINK VINK: Nyt tuplasin raaka-aineiden määrän, jotta koko perhe sai syötävää. Jos kokkaat vain itsellesi, kypsennä puolikas tai yksi kaurapala ja käytä muista raaka-ainemääristä puolet tai kolmannes.

Kesäinen wokki kaurapaloista

4 annosta

  • 2 maustamatonta kaurapalaa
  • 2 kesäsipulin vartta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2/3 pienestä keräkaalista
  • 2 punaista paprikaa
  • 4 nuudelikiekkoa eli noin 240 grammaa nuudeleita
  • reilusti seesamiöljyä
  • 0,5 desiä soijaa
  • 1 teelusikallinen chilikastiketta
  • 1 ruokausikallinen siirappia/sokeria
  • loraus limemehua
  • kourallinen thaibasilikanlehtiä
  • 2 ruokalusikallista seesaminsiemeniä



  1. Esivalmistele ainekset. Silppua kaali. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulinvarret renkaiksi. Leikkaa paprika suikaleiksi.
  2. Lorauta pannulle reilusti seesamiöljyä. Paista kaurapalaa keskilämmöllä, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Nosta pala pois pannulta. Jos haluat, voit paloitella sen.
  3. Kuullota seuraavaksi seesamiöljyssä valkosipuli, kesäsipuli ja paprika.
  4. Kuullota viimeiseksi kaali. Älä paista sitä pehmeäksi, sillä kaaliin saa jäädä hieman purutuntumaa. Kun kaali on lähes sopivan kypsä, kaada pannulle seesaminsiemenet. Pyörittele niitä kaalin kanssa pannulla pari minuuttia, jotta siemeniin tulee paahteinen maku.
  5. Keitä nuudelit runsaassa suolavedessä. Jos haluat niihinkin paahteista aromia, älä keitä nuudeleita täysin kypsiksi, vaan kaada vesi pois, kumoa nuudelit pannulle ja viimeistele kypsennys parin minuutin kuullotuksella.
  6. Kokoa valmis annos lautaselle tai sekoita kaikki ainekset, kummasta tyylistä pidätkään enemmän.
  7. Sekoita soija, siirappi, chilitahna ja limemehu. Lorottele kastiketta annoksen päälle. Koristele thaibasilikalla.

Vegaaninen wokki kaurapaloista

Näppäriä nuudeleita ja pastoja

Lopuksi vielä pari reseptivinkkiä. Tässä värikkäässä quorn-wokissa on reilusti proteiinia, sillä siihen tulee myös pähkinöitä. Tuossa reseptissä on myös tarkemmin mitatut kastikeainekset.

Jälleen kerran myös yhden ikisuosikkini ja suositun reseptin ohje. Kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa on todella helppo, nopea ja ennen kaikkea älyttömän maukas ruoka. En olisi ikinä uskonut, että minulle voi tulla kikherneitä sisältävään ruokaan tällainen ruokapornahtava himo, mutta niin vain on käynyt – enkä ole kuulemma ainoa!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.