Hummuskastikkeella maustettu pastasalaatti

Edessä ovat ne ”riemukkaat” kuukaudet, kun pitää käyttää luovasti säilykkeitä ja juureksia. Kasvikset muodostavat ruokavalioni perustan, ja koska tuoreet vihannekset ovat talvella kurjan makuisia, joudun käyttämään mielikuvitustani ja kaivelemaan kuivakaappeja. Mutta ei se ole niin ankeaa, miltä kuulostaa. Vaikka hummuskastikkeella maustettu pastasalaatti valmistuu lähes pelkistä säilykkeistä, maussa on pilkahdus Välimeren aurinkoa ja mausteita.

Enneuni hyvästä salaatista

Tämän ruoan tausta on aika hauska. Näin siitä nimittäin unen. Kyllä vain! Muistan, että kokkasin unessa pastasalaattia, johon tuli punasipulia ja vihreitä papuja, kastikkeeksi hummusta.

Voisiko tämä olla herkullinen enneuni, mietin. Testasin ja tein salaatin pienillä muunnoksilla rapujuhliimme. Se oli todellinen hitti, melkein rapuja suositumpi ruokalaji. Tuhti salaatti on ateria jo sellaisenaan tai loistava lisuke vaikka falafeleille tai muille vegepyöryköille.

Aurinkokuivattu tomaatti toimii mausteena

Vegaanisen pastasalaatin ainekset ovat tuttuja ja yksinkertaisia. Sain vuosituhannen vaihteessa yliannostuksen aurinkokuivattua tomaattia, mutta nyt se on hiipinyt takaisin keittiööni.

Aurinkokuivattu tomaatti on niin voimakasta, että en lätki enää kokonaisia siivuja leivän tai pizzan päälle kuten teininä, vaan käytän sitä enemmänkin mausteena. Pieneksi silpuksi leikattu säilyketomaatti antaa kasvisruokiin samanlaista suolaisuutta ja rasvaisuutta kuin salami tai pekonimuru.

Aurinkokuivatun tomaatin lisäksi salaatissa on vihreitä pakastepapuja, punasipulia, pastaa ja sitruunalla raikastettua hummusta. Aurinkokuivattu tomaatti tuo pastasalaattiin suolaisuutta, sitruuna ja sipuli hapokkuutta, pavut makeutta ja raikkautta. Happo+suola+sokeri=perfetto!

Hummuksella maustettu pastasalaatti on parhaimmillaan, kun annat sen vetäytyä muutaman tunnin jääkaapissa, ja sipuli raakakypsyy hieman. Nosta salaatti huoneenlämpöön hetkeksi ennen tarjoilua, jotta hummuskastike notkistuu.

Vakava koukuttumisvaara!

VINK: Älä valuta aurinkokuivattuja tomaatteja. Niiden öljy tuo mukavaa kosteutta salaattiin.

VINK VINK: Voit jättää persiljan pois tai korvata sen mintulla, korianterilla tai basilikalla.

VINK VINK VINK: Vihreiden papujen lisäksi pakasteherneet sopivat hummussalaattiin.

Hummuskatikkeella maustettu pastasalaatti

4-6 pääruoka-annosta/useita lisukeannoksia

Salaattipohja:

  • 400 grammaa kierrepastaa
  • 200 grammaa vihreitä papuja
  • 1 punasipuli
  • 12 palaa eli vajaa pikkupurkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja
  • kourallinen tuoretta persiljaa

Kastike:

  • 200 grammaa hummusta
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 ruokalusikallista aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • mustapippuria
  • suolaa

  1. Keitä pasta suolaisessa vedessä al denteksi. Kaada pavut loppuvaiheessa pariksi minuutiksi keitinveteen pastojen kanssa, jotta ne sulavat ja kypsyvät hieman. Kaada keitinvesi pois, viilennä seos kylmällä vedellä ja siivilöi. Leikkaa pavut pienemmiksi paloiksi.
  2. Silppua aurinkokuivatut tomaatit pieniksi. Sekoita silppu pastan ja papujen joukkoon.
  3. Kuori punasipuli, leikkaa se renkaiksi ja renkaat puoliksi. Sekoita sipuli salaattiin.
  4. Tee kastike. Sekoita keskenään hummus, sitruunamehu ja tomaattien öljy. Maistele ja lisää suolaa ja pippuria. Kastike saa olla melko voimakas, sillä se laimentuu salaatissa.
  5. Sekoita salaattiin hummuskastike ja kourallinen silputtua persiljaa. Anna vetäytyä ja tarjoile.

Vegaaninen hummus-pastasalaatti
helppo ruokaisa pastasalaatti

Nämä salaatit maistuvat talvellakin

Laitetaas jakoon muutama salaattiohje. Lähtökohtaisesti salaatit eivät maistu minulle talvella, mutta poikkeuksia on. Ensinnäkin klassinen coleslaw juuri sopivalla majoneesityräyksellä maistuu lämpöisen ruoan kyljessä. Tämä coleslaw on juuri sopivasti tulinen ja vegaaninen. Lisäksi jutussa on ohjeet klassisen 1-2-3-marinadin tekemiseen. Siihen kun jäät koukkuun, näet ympärilläsi vain pikkelöitäviä asioita. 😀

Hyväksyn talvella myös sellaisen salaatin, jossa on juustoa. Tavallinen salaattipohja saa jouluisen säväyksen, kun paahdat uunissa viinirypäleitä mausteiden kera. Vielä pähkinöitä, hyvä voimakas juusto ja se on siinä. Vegejuustoista suosittelen tähän vegefetaa. Toiseen versioon tästä talvisalaatista tulee paahdettua päärynää. Myös omena tai persimon toimii!

Arkistojen kätköistä löytyy ohjeeni perinteiseen kana-caesarsalaattiin. Ohjeen juju on kastikkeessa, johon ei tule anjovista, vaan se on korvattu kapriksella. Tätä on moni kehunut.

Nuudelisalaatissa saa olla talvella ytyä. Vietnamilaistyylisessä salaatissa on tahmeaksi marinoitua sticky-tofua. Talvella voit tuunata salaatin reilulla chilillä, niin se lämmittää varmasti.

 

2 Kommenttia

  1. tyhmä kysymys

    Huuhdellaanko pasta kylmässä vedessä vai käytetäänkö kuumana?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.