omena-sienisalaatti

Raikas sienisalaatti omenalla

Sienisalaattien ohjeet ovat blogini suosituimpia, ja ruokalaji on minulle yksi rakkaimmista. Innostuinkin taas kehittelemään hieman erilaisen version perusreseptistäni. Raikas sienisalaatti omenalla on täydellinen joulupöytään. Kuohkea ja kermainen, mutta ei raskas.

Kuohkea kastike on sienisalaatin salaisuus

Mielestäni paras sienisalaatti on klassinen: koostumukseltaan kuohkea ja yksinkertaisesti maustettu. Sienisalaattini pääainekset ovat sienet ja sipuli. Jos haluan raikkaan salaatin, käytän kirpsakkaa kantarellia. Kermaisempaan ja syvemmän makuiseen salaattiin sopivat tatit, rouskut ja suppilovahverot.

Kastikkeen teen kermavaahdon ja ranskankerman sekoituksesta tai ranskankermasta, sillä haluan, että kastike on täyteläistä ja ilmavaa. Kermavaahdon ja ranskankerman sekoituksesta tulee napakkaa ja kuohkeaa, suorastaan moussemaista. Salaatista kuuluu ihana mossahtava ääni, kun lusikan upottaa siihen.

Hapan omena raikastaa kermaisen salaatin

Nyt pilkoin sienisalaatin joukkoon pari pientä, hapanta omenaa. Nappiveto! Omena tasapainottaa kivasti sipulia ja kermaista kastiketta.

Koska salaattiin tuli enemmän aineksia kuin perussienisalaattiini, tein myös kastiketta enemmän. Kastikkeen mausteet pidin yksinkertaisina, mutta lisäsin joukkoon hieman sinappia. Se sopii hyvin omenaan, mutta pidin määrän maltillisena, sillä en halunnut sinapin dominoivan sienisalaatin makua.

raikas sienisalaatti ohje

Älä dissaa säilykesieniä

Tein omena-sienisalaatin Sauvon metsäsienistä. Sauvon valikoimassa on myös säilöttyjä kantarelleja, suppilovahveroita ja herkkusieniä. Suosittelen lämpimästi, sillä Sauvon metsäsienet ovat oikeasti todella hyviä, aivan eri maailmasta kuin halvat purkkiherkkusienet. Sienet on suolattu kevyesti, eikä niitä tarvitse huuhdella, vaan voit laittaa hyvin valutetut sienet salaattiin sellaisenaan.

Kannattaa tsekata myös Pirkan valikoima. Tajusin vasta tänä syksynä, että sieltäkin löytyy jopa kantarelleja ja haaparouskuja! Jälkimmäiset sopisivat hyvin tähän salaattiin, ja purkissa näkyy olevan sieniä juuri reseptiin passeli määrä.

VINK: Punasipulin lisäksi purjo sopii omena-sienisalaattiin. Voit myös koristella salaatin paahdetuilla pähkinöillä tai pähkinämurskalla. Saksan-, hassel- ja pekaanipähkinä sopivat yhteen omenan kanssa.

VINK VINK: Omenaa ja sipulia kannattaa käyttää saman verran. Huomioi, että omenoiden ja sipuleiden koot vaihtelevat ja pyri valitsemaan mahdollisimman samankokoiset yksilöt.

Raikas omena-sienisalaatti

6 – 8 annosta

  • 2 pientä tölkkiä Sauvon suolattuja metsäsieniä tai suppilovahveroita (yhdessä ourkissa on 160 grammaa sieniä)
  • 2 pientä hapanta omenaa
  • 1 iso tai 2 pientä punasipulia
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 1,5 – 2 desiä ranskankermaa
  • 2 teelusikallista valkoviinietikkaa
  • 1 teelusikallinen Dijon-sinappia
  • 0,5 teelusikallista valkopippuria
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • 1 teelusikallinen tai maun mukaan suolaa
  • halutessasi pinnalle tuoretta ruohosipulia/tillejä/pähkinöitä

  1. Valuta sienet siivilässä. Levitä sienet valutuksen jälkeen vielä talouspaperille ja painele kosteus huolellisesti pois, ettei salaatista tule vetistä.
  2. Kuori sipuli ja omenat. Leikkaa sipuli mahdollisimman hienoksi silpuksi ja omenat pieniksi kuutioiksi.
  3. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon ranskankerma.
  4. Sekoita kermaseokseen sienet, omenakuutioit ja sipulisilppu. Maistele ja lisää etikka, sinappi, valkopippuri, sokeri ja tarvittaessa suolaa.
  5. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa. Näin koostumuksesta tulee kuohkea ja kiinteä. Koristele salaatti halutessasi ruohosipulilla, tillillä tai pähkinöillä.

omena-sienisalaatti ohje

Sienisalaatti kolmella tavalla

Jos haluat kuitenkin perinteisistä perinteisimmän sienisalaatin, testaa perusohjettani. Kuohkea vanhanajan sienisalaatti sisältää vain tummia sieniä ja sipulia sekä yksinkertaisen kastikkeen. Kastike on tehty kermasta ja ranskankermasta, jotta maku ei olisi liian hapan, vaan sienten lempeä aromi pääsee esille.

Kantarellien maustamisen kanssa voikin sitten hullutella. Keltavahvero on suorastaan pippurinen sieni, joka kestää mausteet ja hapokkuuden, suorastaan kaipaa niitä. Keltainen kantarellisalaatti on maustettu currylla. Kastike on tehty pelkästä ranskankermasta, ja tähän sopisi myös rasvainen jugurtti tai kermaviili, sillä kirpeys sopii kantikseen.

Jos taas kaipaat kirkkaaseen liemeen tehtyä lisuketta, testaa mausteinen sienipikkelssi. Teen sen mieluiten vähän vahvemman makuisista sienistä, kuten suppiksista tai kantarelleista. Kermaiset tatit menevät etikkaisessa mausteliemessä vähän hukkaan. Sienipikkelssi maustetaan hieman samaan tyyliin kuin lasimestarin silli, ja steriloidussa purkissa se säilyy hyvänä kuukaudenkin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.