kasvisborssi ohje

Herkullinen kasvisborssikeitto

Borssi, borssikeitto, borsch, rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Hapanimelä ukrainalainen borssi on ehdottomasti yksi lempikeitoistani, jonka maku palkitsee punajuurien kuorimisen vaivan. Nyt kerron, miten herkullinen kasvisborssikeitto tehdään meidän perheemme tyyliin. Sopan salaisuus piilee runsaissa keittojuureksissa ja umamisessa sieniliemessä.

Kasvisborssi kaipaa kaalin ja sienten umamia

Punajuuri on borssin sielu. Se luo keittoon upean purppuranpunaisen värin ja maamaisen, hieman makeahkon aromin. Borssin lisäksi laitan keittoon aina kaalia, joka tuo kasvisruokiin mahtavaa mehevyyttä. Käytän myös selleriä ja palsternakkaa, joskus molempia, joskus vain toista, vähän riippuen jääkaapin antimista. Sitten vielä pari porkkanaa tuomaan keittoon lisää väriä. Lanttukin sopii.

Maukkaiden keittojuuresten lisäksi kasvisborssiin kannattaa laittaa jossakin muodossa sientä. Sieni tuo liemeen umamisuutta, jota lihassa on luonnostaan. Käytä joko kuivattuja, aromikkaita sieniä, kuten herkkutattia tai suppilovahveroa tai sieniliemikuutioita. Kuivatut sienet kannattaa jauhaa morttelilla tai veitsellä jauheeksi.

Lisukkeeksi jotain hapanta ja täyteläistä

Vegaaninen borssikeitto tarjoillaan kaurafraichen tai -jugurtin kera. Suosittelen Oatlyn fraichea ja turkkilaista jugurttia. Pieni tilkka sitruunamehua taittaa tuotteista kauran maun, jos se häiritsee.

Jos et ole vegaani, tarjoile keitto ranskankerman, smetanan tai paksun jugurtin kera. Ruokavaliosta riippumatta kylkeen tietenkin hyvää ruisleipää ja suolakurkkuja. Tamperelaisille suosittelen Kauppahallin leipomon ruisleipää, joka tehdään savustetuista ruisjauhoista ja leivässä on hieno savun aromi.

VINK: Voit korvata tuoreet punajuuret etikkapunajuurilla. Tällöin voit maustaa keiton etikan sijaan punajuurten mausteliemellä. Lisää etikkapunajuuret keittoon vasta loppuvaiheessa, koska ne ovat valmiiksi kypsiä.

VINK VINK: Voit käyttää myös väkiviinaetikkaa, mutta sitä kannattaa käyttää vähemmän kuin esim. miedompaa valkoviinietikkaa. Sopiva etikkaisuuden määrä on myös makuasia. Lisää etikkaa vaikka teelusikallinen kerrallaan, kunnes maku miellyttää.

VINK VINK VINK: Borssiin sopivia yrttejä ovat timjami, basilika, kirveli, meirami, lipstikka ja persilja. Yrttejä voi miksailla ja vaihdella oman maun ja saatavuuden mukaan.

Kasvisborssikeitto

6 annosta eli keskikoinen kattilallinen

  • 1 iso keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/4 valkokaalista eli noin 250 grammaa
  • 4 punajuurta
  • 1 palsternakka
  • 1/4 juuriselleristä eli noin 150 grammaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 sienifondinappi tai pari teelusikallista kuivattuja, jauhettuja sieniä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 teelusikallinen maustepippureita
  • 2 teelusikallista mieluisia kuivattuja yrttejä
  • 0,5 desiä valkoviini-, punaviini- tai vadelmaviinietikkaa
  • 1 – 2 teelusikallista sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • öljyä kasvisten kuullottamiseen
  • 1,5 litraa vettä

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori kaikki kuorelliset juurekset. Leikkaa juurekset tasaisen kokoisiksi, pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Lorauta kattilaan pari ruokalusikallista öljyä. Kuullota sipulisilppua, maustepippureita ja laakerinlehtiä pari minuuttia. Lisää joukkoon kaali ja sienifondi/sienijauhe. Kuullota toiset pari minuuttia. Lisää kattilaan reilu litra vettä ja anna kaalin porista kannen alla 20 minuuttia.
  3. Lisää seuraavaksi joukkoon punajuurikuutiot. Keitä 10 minuuttia kannen alla. Lisää joukkoon loput kasviskuutiot ja kuivatut yrtit. Keitä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kasviskuutiot ovat kypsiä. Kaali saa hautua aivan pehmeäksi, mutta muihin kasviksiin saa jäädä purutuntumaa. Lisää kattilaan keittämisen aikana pari desiä vettä, ettei keitto muutu muhennokseksi.
  4. Mausta keitto lopuksi etikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Lisää vielä halutessasi yrttejä.
  5. Tarjoile valmis kasvisborssikeitto rasvaisen hapanmaitotuotteen kera.

kasvisborssikeitto ohje

Talviruokia punajuuresta

Blogistani löytyy myös perinteisen naudanlihasta tehdyn borssikeiton ohje. Olen joskus laittanut borssiin myös nakkeja, vaikka tämä on joidenkin mielestä pyhäinhäväistys.

Itse ajattelen, että borssi on kansanruokaa. Punajuuri ja kaali ovat tärkeimmät raaka-aineet, mutta borssia tehdään sesongin ja saatavuuden ehdoilla. Borssiin voi laittaa vaikka hapankaalia tai tomaattia ja mausteeksi sopii etikkapunajuurten liemi. Vegenakeista suosittelen borssiin Hälsäns Kökin tai Makulihan nakkeja.

Punajuuri-ohrasalaatti on samaan aikaan perinteinen, mutta moderni salaatti. Siihen tulee kotimaista punajuurta ja ohraa, mutta myös vuohenjuustoa ja paahdettuja pähkinöitä. Salaatti maustetaan etikalla ja hunajalla. Teemme tätä nykyään joulupöytään rosollin lisäksi. Suosittelen myös, jos et pidä rosollista, vaan kaipaat hieman lempeämpiä makuja.

Aasialaistyylinen punajuuri-kookoskeitto on maukas ja kauniin värinen arkiruoka. Se syntyy valmiista punajuurisoseesta ja kookosmaidosta, mausteeksi hieman limeä ja chiliä.

Klassikko eli lindströminpihvit onnistuvat jauhelihan lisäksi härkiksestä. Härkis-punajuuripihvit tarjoillaan paksun fetakastikkeen ja hunajajuuresten kera.

Nyt alkoi taas mielikuvitus hyrrätä. Mitä hyvää punajuuresta voisi tehdä? Ehkä jotain kreikkalaistyylistä, sillä Kreetalla käytetään yllättävän paljon punajuurta. Täytyykin alka kaivella kansainvälisiä reseptisivustoja ja kehitellä jotain!

 

2 Kommenttia

  1. ”Jos et ole vegaani, tarjoile keitto ranskankerman, smetanan tai paksun jugurtin kera.” Muutkin kuin vegaanit voi käyttää kauratuotteita, ja kannattaakin 😉

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.