Tiesitkös, että megarapeita, espanjalaistyylisiä perunoita voi tehdä ihan tavallisella kotiuunilla? Et joudu friteeraamaan etkä tarvitse kuuluisaa pöhötintä eli airfryeriä. Rapeat patatas bravas -perunat onnistuvat kiertoilmauunissa, kun asettelet potut oikein pellille. Itse tehtyjen patatas bravasien, salsan ja aiolin ohjeet ovat myös vegaanisia.
Miten perunoista saa rapeita?
Patatas bravas -perunoiden rapean pinnan ensimmäinen salaisuus on kiertoilma. Se haihduttaa kasviksista nestettä, mikä luo niihin rapean paahtopinnan.
Toinen niksi on kaksiosainen kypsennys. Laitan perunat uuniin heti, kun naksautan sen lämpiämään. Potut saavat esipaahtua kuivina ilman öljyä siihen asti, kunnes uuni piippaa olevansa 225-asteinen. Tässä vaiheessa otan perunat hetkeksi pois uunista ja pyöräytän ne öljyssä. Sitten perunat takaisin uuniin, lisää kypsennystä ja pari kertaa sekoittelua, kunnes pinta on ruskea ja rapsakka.
Kolmas ja ehkä tärkein niksi on perunoiden asettelu. Lohkot kannattaa asetella mahdollisimman suurelle, matalareunaiselle pellille. Näin perunoissa oleva kosteus haihtuu ja pinta paahtuu rapeaksi. Jos lohkot ovat liian pienessä ja vielä reunoiltaan korkeassa astiassa, kosteus höyrystyy, eikä pinnasta tule kovin rapea ja tumma.
Paahda, älä höyrytä
Sama kikka pätee paahdettuun munakoisoon ja oikeastaan mihin tahansa raaka-aineeseen. Munakoisoviipaleet eivät lötkähdä ja täytteet pysyvät napakasti niiden päällä, kun asettelet koisot väljästi pellille.
Syömme patatas bravasit valkosipulimajoneesin eli aiolin (tai aliolin) sekä kotitekoisen tomaattisalsan kera. En tee kovin tulista salsaa, jotta lapsetkin voivat maistella sitä. Meillä on tosi hyvä pizzakastikeresepti, ja mielestäni se sopii jo sellaisenaan salsaksi. Salsaa voi toki terästää chilillä ja vaikka etikallakin.
VINK: Jos haluat enemmän perunoita, älä lado kaikkia samalle pellille, vaan paahda lohkot parissa erässä.
VINK VINK: Jos et jaksa tehdä dippejä, saat perunoihin makua esimerkiksi Provencen yrttisekoituksella, paprikajauheella tai grillimausteella.
Patatas bravas -perunat
4 – 6 lisukeannosta
- 600 – 800 grammaa yleisperunaa (pellin koosta riippuen)
- loraus oliiviöljyä
- rouhaus suolaa
- rouhaus pippuria
- Pese perunat tarvittaessa ja poista mustelmat veitsellä, mutta älä kuori perunoita. Kuivaa perunat talouspaperilla.
- Leikkaa perunat tasaisen kokoisiksi, suurehkoiksi lohkoiksi. Levitä lohkot väljästi suurelle, leivinpaperilla peitetylle pellille.
- Pane uuni lämpenemään kiertoilmalle 225 asteeseen. Pane pelti uunin alatasolle jo tässä vaiheessa.
- Kun uuni on lämmennyt, ota pelti hetkeksi pois uunista. Kaada pellille muutama ruokalusikallinen öljyä ja pyörittele perunat siinä tasaisesti. Varmista, että perunat ovat edelleen väljästi paperin päällä ja pane pelti takaisin uunin alatasolle.
- Paahda 225 asteessa 20 – 30 minuuttia, kunnes perunoissa on rapea, ruskea pinta. Sekoita perunalohkoja kerran pari paahtamisen aikana. Jos perunat ruskistuvat hitaasti, nosta pelti lopuksi noin viideksi minuutiksi keski- tai ylätasolle.
Taivaallinen tomaattisalsa
- tölkillinen kuorittuja tomaatteja (esim. Mutti)
- 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- kourallinen tuoretta basilikaa
- maun mukaan suolaa
- halutessasi maun mukaan chiliä
- Sekoita kulhossa tomaatit ja oliiviöljy.
- Hienonna seos käsin puristelemalla tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli, basilika, suola ja halutessasi chiliä.
- Älä keitä kastiketta, vaan anna sen maustua jääkaapissa pari tuntia.
Superhelppo aioli
- 2 desiä (vegaanista) majoneesia (esim. Aura)
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita ne pienessä kulhossa majoneesiin
- Anna majoneesin maustua hetki kylmässä. Huomioi, että valkosipulin maku voimistuu, kun majoneesi saa rauhassa imeä makuja. Jos olet epävarma, laita valkosipulia ensin vaikka vain yksi kynsi ja lisää tarpeen mukaan.
Itse tehdyt tortillasipsit uunissa
Tiesitkös, että myös tortillasipsejä voi tehdä itse? Tämä on nerokas tapa käyttää ne pari yli jäänyttä tortillalettua, jotka unohtuvat muuten kuivumaan pussin pohjalle. Tässäkin tapauksessa homma hoituu kiertoilmauunissa.
Itse tehdyt tortillasipsit voi maustaa luovasti, ja halutessasi voit sulattaa juustoa niiden päälle. Postauksesta löytyy myös täyteläisen avokadodipin ohje.
Herkullisia perunalisukkeita
Sitten toinen mahtava perunaruoka: kreikkalaiset keitetyt perunat. Tämä on suorastaan naurettavan helppo ohje, jota voi varioida makunsa ja kaapista löytyvien ainesten mukaan. Perunat keitetään maustetussa tomaattimurskassa ja maustetaan lopuksi fetalla ja oliiveilla. Saat siis samassa padassa perunat ja kastikkeen, ja ruoka valmistuu lähes itsestään.
Talvikauden kuoriperunat sopivat myös peruna-fetavuokaan, joka maustetaan timjamilla ja hunajalla. Mahtava, suolaisenmakea lisuke, ja reilu annos on pääruoka itsessään.
Myös seesaminsiemenet sopivat paahdettujen perunalohkojen mausteeksi. Seesamiperunat ovat hauska lisäke vaikka lohi- tai tofunugeteille. Suomi kohtaa Aasian, kun rapeaksi paneroidut nugetit ja perunat dipataan teriyakikastikkeeseen ja wasabilla maustettuun kermaviiliin.
Ja jos peruna ei ole sinun juttusi, testaa paahdetut pataatit eli batatas bravas. Todella hyvää uunilohen kanssa! Bataattilohkojen salsa on aika mieto, koska suunnittelin tuon reseptin sopimaan naisen hormonikiertoon ja pms-päiviin, ja chili voi tuolloin ärsyttää vatsaa. Jos tällaisia ongelmia ei ole, tujauta salsaan reilusti chiliä. Tulinen kastike on herkullista makean bataatin kanssa.