lempeän tulinen chili-perunasalaatti

Lempeän tulinen chili-perunasalaatti

Perinteinen perunasalaatti, tuo suuri rakkauteni. Italiansalaatin ohella majoneesiin tehtyä perunasalaattia syödään meillä uutenavuotena, vappuja ja juhannuksena. Tapani mukaisesti tykkään muokata tämänkin klassikon reseptiä, ja tänä uutenavuotena pöydässämme oli kahta eri perunasalaattia: perinteinen sekä lempeän tulinen chili-perunasalaatti.

Perinteinen perunasalaatti pienellä potkulla

Mielessäni pyöri jo kaikenlaisia versioita meksikolaisesta perunasalaatista maissilla maustettuun. Päätin kuitenkin tehdä ensin aika klassisen, pientä twistiä sisältävän version. Chili-perunasalaatissa on ihan tavallisen perunasalaatin pohja eli perunaa, suolakurkkua ja punasipulia. Silppusin joukkoon myös jalapenorenkaita.

Tulisuus kaipaa mielestäni vastinparikseen jotain makeaa ja raikasta. Pilkoin salaattiin pari pientä, raikasta omenaa. Se on turvallinen valinta, jonka olen todennut toimivaksi sienisalaatissa. Myös ananas, viinirypäle, maissi tai meloni voisi sopia makumaailmaan. Hedelmäkuutioita voisi myös ripotella koristeeksi salaatin päälle, jos niitä ei halua sekoittaa sen joukkoon.

Kastikkeen sekoitin kermaviilistä ja chilimajoneesista. Terävöitin seosta Poppamiehen habanerokastikkeella. Tuo on hyvä chilikastike, jos kaipaat ruokaan pientä poltetta, mutta et helvetin lieskoja. Habanerossa on myös mukavan hedelmäinen, hieman savuinen maku, joka mätsää omenaan.

Habanero on hedelmäinen ruoanlaittochili

Syvensin kastikkeen makuja vielä suolalla, pippurilla, sokerilla ja etikalla. Valmiin salaatin päälle ripottelin toista suosikkichiliäni, Gülcanin chili-paprikahiutaleita.

Tuo on turkkilainen, loistava maustemerkki, jota saa Tampereella esimerkiksi Alanya Marketista. Seoksessa on chilin lisäksi paprikaa, joka tuo siihen makeutta ja pehmeyttä. Ropsin chili-paprikahiutaleita surutta lähes kaikkien ruokien päälle, ei todellakaan polta liikaa.

Salaatista tuli todella hyvää, eikä se ollut liian tulista lapsille – tosin he ovat tottuneet jossain määrin mausteiseen ruokaan. Peruna imee makuja, joten jalapenojen ja chilikastikkeen yhdistelmä ei ole liikaa.

Nyt, kun mausteisen perunasalaatin hyvä perusohje on syntynyt, alan modailla tästä kaikenlaista. Meksikolaishenkisestä versiosta jättäisin suolakurkut pois ja käyttäisin vielä enemmän jalapenoja. Etikan sijaan laittaisin kastikkeeseen limekastiketta ja omenan korvaisin vaikka sillä maissilla. Joo! Ja pinnalle voisi murustella nachoja. Vappu, tule jo….

VINK: Chilikastikkeen sijaan voit käyttää myös tabascoa tai siipikastiketta. Käytit mausteena mitä tahansa chiliä, lisää sitä kastikkeeseen vähän kerrallaan ja maistele, ettei soosista tule vahingossa liian vahvaa. Kastikkeiden tulisuus nimittäin vaihtelee melkoisesti.

VINK VINK: Jos perunat ovat siistejä, niitä ei kannata kuoria. Kuorelliset perunat eivät mössöönny salaattiin yhtä helposti kuin kuoritut.

Lempeän tulinen chili-perunasalaatti

6 lisukeannosta

  • 600 grammaa kiinteää perunaa
  • 1 punasipuli
  • 2 pientä omenaa
  • 2 suolakurkkua
  • 10 – 15 jalapenorengasta

Kastike:

  • 2 desiä kermaviiliä
  • 1 desi chilimajoneesia
  • 1 – 2 teelusikallista chilikastiketta
  • 1 teelusikallinen paprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • 1 teelusikallinen puna/valko/omenaviinietikkaa
  • pari rouhausta mustapippuria myllystä

Halutessasi pinnalle:

  • chilihiutaleita, yrttejä tai jalapenorenkaita

  1. Pese ja tarvittaessa kuori perunat ja poista niistä veitsellä ruvet. Keitä perunoita runsaassa, kevyesti suolatussa vedessä noin 15 minuuttia kunnes perunat ovat napakan kypsiä. Testaa kypsyys tikulla tai haarukalla.
  2. Kaada vesi pois ja anna perunoiden olla vielä muutama minuutti vedettömässä kattilassa kannen alla. Ota kansi pois, jäähdytä perunat ja leikkaa ne lohkoiksi.
  3. Esivalmistele muut ainekset. Kuori sipuli ja leikkaa se hienoksi silpuksi. Leikkaa suolakurkut ja jalapenorenkaat pieniksi kuutoiksi. Kuori ja kuutioi omenat.
  4. Tee kastike. Sekoita kermaviili, chilimajoneesi ja paprikajauhe. Maistele ja lisää chilikastiketta, kunnes kastike on makuusi tarpeeksi tulista. Viimeistele kastike etikalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla.
  5. Lisää salaattiainekset kastikkeeseen. Sekoita, mulla varo mössäämästä perunoita turhaan. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa. Se on herkullisimmillaan seuraavana päivänä. Tarkista maku ennen tarjoilua ja koristele salaatti halutessasi chilihiutaleilla tai yrteillä.

chili-perunasalaatti
tulinen perunasalaatti

Kirkkaita ja täyteläisiä perunasalaatteja

Jos haluan päästä helpolla, teen perunasalaatin valmiiseen majoneesiin tai sekoitan valmismajoon ranskankermaa tai kermaviiliä. Joskus on kuitenkin kiva tehdä kaikki vimpan päälle, myös majoneesi.

Ville kehitti muutama vuosi sitten hyvän vegaanisen majoneesin ohjeen. Teemme perinteisen perunasalaatin vegaanisena usein, kun porukassa on ihmisiä, joilla on eri ruokavalioita ja allergioita. Sopii kaikille ja maistuu juuri siltä, miltä hyvän perunasalden kuuluukin.

Keväällä ja kesällä tykkään tehdä kirkasta ja raikasta perunasalaattia. Sitruksinen parsa-perunasalaatti tasapainottaa mukavasti buffetia, jossa on makkaroita, leikkeleitä ja pyöryköitä. Salaatissa on maltillisesti kastiketta, eikä siinä ole sipulia tai suolakurkkua. Ohje on myös helppo veganisoida: vaihda vain kastikkeen hunaja vaaleaan siirappiin.

Italialainen tomaatti-perunasalaatti taas saa umamisen makunsa paahdetuista kirsikkatomaateista. Tämä kaunis ja fressi salaatti on vegaaninen. Pavut tuovat salaattiin ruokaisuutta, joten se menee pääateriasta.

Välimerellinen tonnikala-perunsalaatti oli opiskeluaikojeni suuri herkku. Salaattiin tulee perunaa ja avokadoa, ja se maustetaan herkullisella tonnikalasta, oliiveista ja kermaviilistä tehdyllä tahnalla. On meinaan tuhtia kamaa! Keväällä lisään salaattiin myös parsaa. Talvella voit käyttää parsakaalia tai vihreitä papuja.

Pari vuotta sitten innostuin kehittelemään vegaanisen ndujan, siis lihattoman version mausteisesta italialaisesta makkaratahnasta. Vegendujaa voi laittaa pizzan tai leivän päälle, ja se sopii erinomaisesti pastojen ja salaattien mausteeksi. Vegaaninen paholaisen perunasalaatti sisältää vegendujaa ja pottelee juuri sopivasti.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.