Tulin tietoiseksi kikhernemunakkaasta, kun veganismi alkoi yleistyä. Kikhernejauhoista tehty leivonnainen ei kuitenkaan ole mikään moderni juttu. Kikhernepannukakku eli farinata on nimittäin perinteinen ligurialainen katuruoka. Italialainen kikhernejauho on yleinen raaka-aine myös Intian niemimaalla, ja moni maustaakin munakkaan jeeralla ja chilillä. Minä kaipasin kuitenkin italialaisia makuja, joten iltapalaksi tuli paistettua kikherneomeletti Välimeren maustein.
Kikhernepannukakku eli farinata
Italiassa farinata paistetaan öljytyllä pellillä uunissa. Wikipedia tietää kertoa, että joissakin farinata-paikoissa uuni on jopa sata vuotta vanha. Kikhernepannukakkuperinne on kuitenkin hieman hiipunut Italiassa.
Intian niemimaalla kikhernejauho tunnetaan nimellä besan tai gram. Siitä tehdään muun muassa ohuenohutta, rapeaa papadam-leipää, johon tutustuin Tampereella kasvisravintola Gopalissa. Myös pholouriet eli kikhernepullat ovat minulle tuttuja.
Listalla on kuitenkin valtavasti minulle outoja kikhernepohjaisia herkkuja, joiden katseleminen sai veden herahtamaan kielelle. Miksi en ole käyttänyt kikhernejauhoa aikaisemmin? Se on proteiinipitoinen, hyvin säilyvä ja edullinen raaka-aine. Vegaaninen vaihtoehto kananmunalle, gluteeniton vehnäjauholle. Kikhernejauho toimii myös munan korvikkeena leivonnassa ja tuo ruokaan kiinteyttä.
Ostin kikhernajuhoni Prismasta, mutta etnisistä kaupoista sitä saa luultavasti edullisemmin ja isommissa säkeissä. Pitää vain osata bongailla pussin kyljestä sanoja besan, gram tai chick pea.
Mausta kikherneomeletti kunnolla
Miksasin oman kikherneomelettini reseptin useammasta lähteestä. Chocochililtä sain idean maustaa taikinan ravintohiivalla, jostain toisaalta taas vinkin tomaattipyreestä (sori, en löydä enää lähdettä). Maustamaton kikhernejauho on hieman kirpeää, joten mausteita saa käyttää kunnolla.
Pehmensin taikinan makua siis tomaattipyreellä, ripauksella sokeria ja runsailla yrteillä. Maku oli vallan mainio, kun vielä täytin omeletin tuoreilla tomaateilla ja basilikalla.
Tästä tuli nyt uusi ruokasuosikkini. Vaikka syön munia, niiden maku tökkii joskus. Kikherneomeletti taas on enemmänkin suolainen pannukakku, johon en kyllästy koskaan.
Käytin nestettä noin 2,5 desiä eli tasan keskiverron määrästä, jota Kotiliesi suosittelee. Mitä enemmän taikinassa on vettä, sitä rapeampi ja lettumaisempi lopputulos on. Vähäisempi neste taas tekee omeletista paksumman ja pannarimaisemman.
Paista kuin pannukakku
Lopuksi tärkein vinkki, joka koskee paistamista. Käytä ensinnäkin runsaasti öljyä ja hyvää, pinnoitettua pannua. Kikhernemunakas jää muuten helposti kiinni pannuun ja menee rikki, kun yrität irrottaa sitä.
Toiseksi, suhtaudu kikherneomeletin kypsentämiseen enemmän pannukakun kuin munien paistamisena. Omeletti kypsentyy hitaammin kuin kananmunat. Se ei räksy ja poksu, vaan hyytyy suht hitaasti. Paista kikhernemunakas keskilämmöllä ja ole kärsivällinen. Se kypsyy kyllä, mutta ottaa enemmän aikaa kuin munakas.
VINK: Ravintohiiva ei ole pakollista, mutta antaa umamista syvyyttä makuun.
VINK VINK: Voit korvata sipulijauheen täyttämällä omeletin sipulilla. Suosittelen kuitenkin maustamaan taikinan mieluummin reilulla kädellä kuin liian miedosti, sillä kikherne imee makuja.
Kikherneomeletti
2 ruokaisaa annosta
Taikina:
- 2 desiä kikhernejauhoa
- 2 – 3 desiä vettä
- 1 teelusikallinen ravintohiivaa
- 1 teelusikallinen sipulijauhetta
- 1 reilu ruokalusikallinen tomaattipyrettä
- 2 teelusikallista kuivattuja Välimeren yrttejä, kuten basilikaa/timjamia/oreganoa
- suolaa
- pippuria
- teelusikan kärjellinen sokeria
- Runsaasti öljyä paistamiseen
Täytteeksi:
- 2 tomaattia
- kourallinen tuoretta basilikaa
- halutessasi pinnalle ruohosipulia tai lisää kuivattuja yrttejä
- Tee taikina. Sekoita kikhernejauho, sipulijauhe, ravintohiiva ja kuivatut yrtit kulhossa. Lisää joukkoon vesi ja vatkaa. Maistele ja lisää taikinaan tomaatipyrettä, suolaa, pippuria ja sokeria. Anna taikinan turvota 10 – 15 minuuttia
- Öljyä pannu niin, että koko pohja peittyy. Kaada taikina pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes omeletti alkaa hyytyä kiinteäksi. Älä sekoittele, kääntele ja sörki sitä turhaan paiston aikana.
- Viipaloi tomaatit ja lisää viipaleet lähes kypsän omeletin päälle. Anna paistua vielä hetki, kunnes pinta on täysin kiinteä.
- Koristele valmis omeletti basilikalla ja kuivatuilla yrteillä.
- Leikkaa omeletti annospaloiksi tai nosta se varovasti pois pannusta ja taita kahtia.
- Nauti kylmänä tai kuumana.
Kikherneherkkuja ja maukkaita munakkaita
Aina, kun kikherneistä puhutaan, pitää tietenkin ottaa esiin blogini kaikkien aikojen suosituin resepti. Se on kärjessä kesät talvet, sesongeista välittämättä: kikhernepasta sitruuna-voikastikkeella.
Resepti on lakto-ovo, mutta veganisointi on nykyään helppoa. Korvaa voi vegaanisella margariinilla tai oliiviöljyllä ja hunaja siirapilla. Kikhernepasta on kuulemma etenkin lasten suosikki.
Mausteiset kikhernepyörykät tomaattikastikkeessa sopivat kesään, sillä pyöryköissä on raikastavaa sitruunaa. Seuraavalla kerralla laitan muuten taikinaan kikhernejauhoja, niin koostumus on varmasti vielä parempi.
Sekasyöjille suosittelen kermaista italialaista frittata-munakasta, jonka voi täyttää nyt parsalla. Välimeren makuja löytyy myös munakasrullasta, jonka uumenissa on pinaattia, fetaa, pestoa ja tomaattia.