halloumisalaatti

Kesäinen halloumisalaatti raparperilla

Pipsa Hurmerinta kirosi Kuppilat kuntoon -ohjelmassa sen, joka on keksinyt tuoda halloumin Suomeen. Halloumisalaatti on turistipaikoissa yleensä ”vähän raikkaampi vaihtoehto” burgereille ja pizzoille. Ymmärrän sekä Pipsan tuskaa että niitä, jotka halloumia rakastavat. Rapea, ruokaisa juusto maistuu kasvisten kera hellepäivänä. Kesäinen halloumisalaatti raparperilla yhdistää suolaisen grillijuuston, kirpeän raparperin ja makean hunajan.

Suolaista, kirpeää ja makeaa

Olen yrittänyt keksiä raparperille muitakin käyttötapoja kuin perinteisen piirakan, hillon ja mehun. Ne, joiden pihalla raparperia kasvaa kiusaksi asti, kysyvät minulta usein tällaisia niksejä. Täältä siis pesee taas yksi uusi idea.

Kesäisessä halloumisalaatissa on parsaa, retiisiä ja uusia perunoita. Hapokkuus ei kuitenkaan tule tässä salaatissa sipulista, vaan raparperista. Paahdoin muutaman varren kevyesti pannulla runsaassa hunajassa. Koska raparperi on kirpeää, lorottelin hunajaa vielä salaattiannosten päälle.

Ai että oli hyvää suolaisen juuston ja runsaan timjamin kanssa. Myös makea balsamicosiirappi voisi sopia salaatin päälle. Valitettavasti sitä truuttaillaan ravintoloissa usein sellaisiin annoksiin, joihin se ei sovi, ja balsamicosiirapista on tullut joillekin suorastaan kirosana.

VINK: Voit korvata parsan varsiparsakaalilla, parsakaaalilla tai sokeriherneen paloilla.

VINK VINK: Retiisit voit korvata yhdellä omenalla.

Raparperi-halloumisalaatti

4 annosta

  • 200 – 300 grammaa halloumia
  • 250 grammaa eli puoli nippua parsaa
  • 3 raparperinvartta
  • 120 grammaa eli pieni pussi retiisiä
  • 400 grammaa uusia perunoita
  • ruukku mieluisaa salaattia
  • 2 ruokalusikallista juoksevaa vaaleaa hunajaa + loraus annosten päälle
  • 2 teelusikallista kuivattua timjamia tai oreganoa
  • runsaasti oliiviöljyä kuullottamiseen
  • suolaista vettä perunoiden keittämiseen
  • suolaa
  • pippuria

  1. Esivalmistele ainekset. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa parsoista pois puumainen tyvi, kuori ne nuppuosasta alaspäin ja leikkaa tangot parin sentin pituisiksi paloiksi. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi. Pese raparperit, leikkaa niistä tyvi pois ja leikkaa parsan kokoisiksi paloiksi. Kuivaa halloumi ja leikkaa se reiluiksi siivuiksi.
  2. Pane suolainen perunankeittovesi kiehumaan. Lisää perunat kiehuvaan veteen. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden lepäillä hetki kattilassa kannen alla. Halutessasi leikkaa perunat pienemmiksi paloiksi.
  3. Kypsennä muut ainekset, kun perunat kiehuvat. Kuullota ensin parsaa öljyssä keskilämmöllä. Rouhi päälle suolaa ja osa kuivatuista yrteistä. Ota parsat pois pannulta ja jäähdytä.
  4. Lisää pannulle hieman öljyä, hunaja ja raparperipalat. Kuullota kevyesti pari minuuttia. Raparperi hajoaa helposti, joten ota se heti pois pannulta, kun palat alkavat kypsyä. Jäähdytä palat omassa astiassaan.
  5. Lisää pannulle vielä öljyä ja nosta hieman lieden lämpöä. Paista halloumisiivut kullanruskeiksi molemmin puolin. Anna siivujen paistua rauhassa, äläkä pyörittele niitä turhaan, etteivät palat murene. Halloumi saa olla tarjoiluvaiheessa lämmintä, kunhan muut ainekset on jäähdytetty. Näin salaatti ei nuupahda.
  6. Huuhtele salaatti ja revi se kulhoon. Sekoita joukkoon retiisi sekä jäähtynyt peruna, raparperi ja parsa. Asettele halloumisiivut kulhoon salaatin tai valmiiden annosten päälle. Ripottele päälle loput kuivatut yrtit, hunajaa ja rouhaisu suolaa.

kesäinen halloumisalaatti raparperilla
kesäinen halloumisalaatti raparperilla

Raparperireseptejä ja kesäsalaatteja

Toinen suolaisiin ruokiin sopiva raparperilisuke on chutney, jota voi levittää vaikkapa uunilohen, grillatun tofun – tai sen kirotun, ihanan halloumin päälle.

Jos kuitenkin kaipaat perinteisiä raparperiohjeita, tässä on: ylellinen raparperipiirakka kinuskilla, valkosuklaa-raparperimuffinsit murukuorrutuksella ja helppo vanilja-raparperipiirakka. Ja tadaa: nuo kaikki leivonnaiset ovat vegaanisia!

Sitten vielä muutama kesäinen salaatti. Paahdetusta tofusta ja vesimelonista tehty salaatti on mahtava ruoka hellepäivänä. Suolainen, sopivan ruokaisa ja mehukas. Salaatin lisukkeeksi tehdään yrttikastike chimichurri.

Hedelmäinen fetasalaatti on kesäinen versio klassikosta. Salaatin päärynän voi korvata myös melonilla, rypäleillä tai mansikoilla. Salaatin kera tarjottava minttu-jalapenokastike on uusin keksintöni ja silkkaa neroutta, vaikka itse sanonkin. Soosi vain on niin hyvää, kannattaa testata sitä myös grillatun maissin tai kalan kanssa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.