Rapeat Vichy-letut

Rapeat Vichy-letut

Tilkka kuohuvaa kivennäisvettä tekee letuista, pannukakuista ja vohveleista kuohkeita, mutta tiesitkös, että kuplavettä voi käyttää taikinan ainoana nesteenä? Rapeat Vichy-letut eivät maistu kivennäisvedeltä, vaan tavallisilta räiskäleiltä. Lisäksi niihin muodostuu kaunis ja suussa rapiseva pitsireuna.

Pitsireunaiset letut, here I come!

Ihmettelin lapsena tuttavatätiämme, joka lorautteli vissyä yhteen sun toiseenkin taikinaan. Hämmästykseni kasvoi, kun Vichyllä höystetyt letut ja kakut maistuivatkin ihan tavallisilta – kivennäisvesihän on suolaista!

Tämä päähänpinttymä on seurannut minua aikuisuuteen asti, enkä ole uskaltanut käyttää kivennäisvettä lettujen ainoana nesteenä. Nyt kuitenkin rohkaistuin ja nappasin Hartwallin Vichy-lettujen ohjeen. Kuplaveteen tehdystä taikinasta tuli saman tien suosikkini. Seuraavaksi aion kokeilla, onnistuvatko nämä vegaanisina!

Vichy-munavaahto on käsittämättömän kuohkeaa ja lettuihin tulee kiva rakenne. Pitsireunaiset letut ovat aikaisemmin toisinaan onnistuneet, toisinaan eivät. Nyt kaikkiin lättyihin muodostui rapsakka ja nätti pitsireuna, vaikka en kikkaillut millään tavalla pannun kanssa. Luulen, että pitsiä olisi muodostunut vielä enemmän, jos olisin tehnyt letuista hieman pienempiä, eikä taikina olisi levinnyt tasaisesti pannun reunoille asti.

Mausta suolalla tai sokerilla

Sen verran modasin ohjetta, että panin suolan vaihtoehdoksi sokerin. Jos lisäät taikinaan suolaa, lettujen maku on neutraali ja voit täyttää ne sekä suolaisella että makealla. Jos taas haluat selkeästi makeat letut, korvaa suola ripauksella sokeria. Ja jos oikein villiksi heittäydyt, makeisiin lettuihin voi ripauttaa myös hieman kardemummaa. Maukas yhdistelmä tuoreiden mustikoiden kera.

VINK: Vichy-letut kannattaa paistaa voin/margariinin ja öljyn seoksessa. Voi loihtii lättyihin kauniin värin ja öljy ehkäisee niitä palamasta pohjaan.

Rapeat Vichy-letut

Noin 12 keskikokoista lettua

  • 2 munaa
  • 0,5 litraa kivennäisvettä
  • 2,5 desiä vehnäjauhoja
  • 30 grammaa voisulaa
  • 0,5 teelusikallista suolaa tai 1 teelusikallinen sokeria
  • voita ja öljyä paistamiseen

  1. Riko munat kulhoon. Kaada joukkoon Vichy ja vispaa hyvin.
  2. Lisää joukkoon vehnäjauho parissa erässä, koko ajan vispaten.
  3. Lisää lopuksi voisula. Mausta suolalla tai sokerilla.
  4. Anna lettutaikinan turvota jääkapissa ainakin puoli tuntia.
  5. Paista letut voin ja öljyn seoksessa. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Saat lettuihin enemmän pitsireunaa, kun et täytä pannua aivan kokonaan taikinalla.

Rapeat Vichy-letut

Rapeat letut, helpot pannarit ja suolaiset vohvelit

Jos lettujenpaisto tuntuu liian vaivalloiselta, tee pannari. Banaanipannari loihtii keittiöön huumaavan tuoksun ja herkku on ravintoarvoiltaankin järkevä. Hedelmäinen jugurttipannari saa makunsa valmiista hedelmäsoseesta, ja jugurtista tulee lisäproteiinia. Sama idea on mustikka-rahkapannarissa, johon vaniljainen soijamaito loihtii lempeää makua.

Maailman paras pannukakku taas on klasikko niihin hetkiin, jolloin annetaan piut paut hiilari- ja rasvakoostumuksille. Kuohkea hollantilainen pannukakku eli Dutch Baby taas on upean kupruileva, ylellinen herkku brunssille. Ja jos haluat vähän kikkailla, testaa hurmaava taikapannukakku, johon muodostuu kolme kerrosta, ja saat yhdellä haukkauksella vanukasta, pannaria ja rapeaa kuorta.

Retrohenkinen suolainen pannukakku vie syöjän suoraan 80- ja 90-luvuille, Emmental-juuston ja paprikasiivujen kultaisiin vuosiin. Pinaatilla ja fetalla täytetty munakasrulla on käytännössä moderni, kuohkea versio suolaisesta pannarista. Myös blinin voi tehdä pannukakun muotoon. Taikinaan lisätty peruna tuo makumaailmaan suomalaisen vivahteen.

Vohvelit aiheuttavat vähemmän roiskeita kuin letut. Pidän etenkin suolaisista pinaattivohveleista, jotka voi tarjoilla fetavaahdon ja uppomunien kera.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.