päärynä-suklaapiirakka

Syvän kaakaoinen päärynä-suklaapiirakka

Makea ja pehmeä päärynä on täydellinen makupari tummalle suklaalle. Yhdistin raaka-aineet helpossa piirakassa, jonka kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään, ja piirakka työnnetään uuniin. Syvän kaakoinen päärynä-suklaapiirakka on kahvilatason herkku, kun nautit sen kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Päärynäsattumien täplittämä piiras on myös kivan näköinen.

Päärynä, rakkauteni

Yksi elämäni suurimmista virheistä on se, että olen syönyt aikuisena aivan liian vähän päärynää.

Rakastin päärynää lapsena. Se oli makeampi, hienostuneempi ja harvinaisempi kuin kotoinen omena. Siinä oli jotain kuninkaallista, onhan Ranska yksi Euroopan suurista päärynäntuottajista. Pehmeähkö hedelmä oli helppo syödä myös kuorineen, ja päärynän mehu, ah. Kypsät hedelmät suorastaan tirisevät sitä.

Lapsena herkuttelin päärynöillä sellaisenaan, ja manguin kaupasta myös päärynälimsaa ja -viiliä. Mutta sitten päärynäintoiluni hiipui, en tiedä miksi. Omenasta on tullut hedelmäkorissamme yleisempi näky, vaikka se ei ole suosikkihedelmäni. Se vain on jotenkin helppo. Päärynä pitää malttaa kypsyttää pehmeäksi, omena menee raa´ahkonakin.

Nyt olen ryhdistäytynyt ja olen ostanut meheviä ranskalaisia Conference-päärynöitä joka viikko. Juu, pitäisi suosia suomalaista, mutta löytämäni kotimaiset ovat olleet niin kitukasvuisia ja kovia, että pulleat Conferencet ovat vietelleet.

Mehevä päärynä-suklaapiirakka syntyy nopsaan

Halusin yhdistää päärynän tummaan suklaaseen, joka sopii hedelmän makuun kuin Rosvo-limsa viisivuotiaan suuhun. Päätin aloittaa helpolla ohjeella, vaikka Sikke Sumarin päärynäkakku himottaisi. Makeaa-leivontablogin helppo päärynäsuklaapiirakka vei kuitenkin voiton. Ohjeessa ei ole monivaiheista vaahdottelua ja suklaan erottelua. Kaikki ainekset vain sekoitetaan ja levitetään vuokaan.

Muokkasin ohjetta hieman. Lisäsin mausteisiin hippusen jauhettua inkivääriä, ja koska suklaalevy oli 140-grammainen, käytin kaiken. Suurin muutos koskee päärynöitä. Makeaa-bloggaaja on varmaan käyttänyt niitä pieniä kotimaisia päärynöitä, koska hän on saanut piirakkaan mahtumaan kolme päärynää.

Conferencet ovat niin isoja, että yksi tai puolitoista isoa päärynää riittää. Huomioi siis hedelmien koko, kun hankit aineita.

VINK: Jotta runsaasti kosteaa hedelmää sisältävä piirakka kiinteytyy kunnolla, se kannattaa jäähdyttää paiston jälkeen ja siirtää vielä jääkaappiin vetäytymään.

VINK VINK: Jos kaipaat mokkaista makua, voit korvata osan taikinan kermasta vahvalla kahvilla.

VINK VINK VINK: Jos saatavilla ei ole hyviä tuoreita päärynöitä, säilykepäärynät käyvät erinomaisesti. Valuta liemeen säilötyt päärynät ja kuivaa ne hyvin talouspaperilla, ettei piirakasta tule vetinen.

Helppo päärynä-suklaapiirakka

Noin 20 x 30-senttiseen, mieluiten neliön/suorakaiteen muotoiseen vuokaan.

  • 2,5 desiä vehnäjauhoja
  • 0,5 desiä vahvaa kaakaojauhetta (ei sokeroitua tai maitojauhetta sisältävää)
  • 1,5 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta
  • 2 desiä sokeria
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • 2 munaa
  • 1 desi rypsiöljyä
  • 1 desi kuohukermaa
  • 140 grammaa tummaa suklaata
  • 1 – 2 isoa päärynää
  • halutessasi pinnalle tomusokeria

  1. Esivalmistele päärynät ja suklaa. Kuori päärynät ja poista karat ja siemenkodat. Leikkaa päärynät pieniksi kuutioiksi ja painele niistä enin neste talouspaperiin. Rouhi suklaa pienehköiksi paloiksi terävällä veitsellä.
  2. Tee taikina. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon munat, kerma, öljy ja suklaarouhe. Sekoita kevyesti taikinaksi, mutta älä vaivaa.
  3. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Painele päärynäkuutiot tasaisesti taikinan päälle.
  4. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia uunin ala- tai keskitasolla, kunnes testitikkuun tai haarukkaan ei jää enää taikinaa.
  5. Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi. Parhaimmilaan se on vetäydyttyään vielä jääkaapissa. Koristele piirakka tomusokerilla ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan, jäätelön tai kermavaahdon kera.

helppo päärynä-suklaapiirakka
helppo suklaa-päärynäpiirakka

Hedelmäpiiraita ja suklaaherkkuja

Voi ettien että tuli hyvää. Lapsetkin tykkäsivät, kun suklaisuutta oli sekä piirakkapohjassa että rouheena sen joukossa. Olen myös innostunut syömään aamulla päärynää, sekä sellaisenaan että viilin tai jugurtin kanssa. Kun pinnalle ripottelee kardemummaa ja kanelia, lopputulos on pieni pala taivasta arjen keskellä.

Jos olet kuitenkin omenan ystävä, testaa muhkea omenapiirakka. Ohje on yhtä helppo kuin tämä – ja vielä vegaaninen. Tuo on paras testaamani makea piirakkapohja, ja kaikki ainekset vain sekoitetaan kulhossa. Olen tehnyt tuosta myös mustikkaversion ja raparperi-kinuskipiirakan. Kinuskiversio maistuisi varmasti puolukoidenkin kanssa. Ja hei, kaikki nuo versiot ovat siis vegaanisia!

Vegaaninen vanilja-raparperipiirakka on helppo muovata syysversioksi. Korvaat vain raparperin päärynällä, omenalla tai marjoilla.

Jos taas suklaa vetää puoleensa, tee jättipellillinen maailman parhaita mokkapaloja. Ohjeen voi toki puolittaa, kuten käyttämäni reseptin originaaliversiossa.

Sydämen surujen kakku taas on helpoista helpoin suklaakakku, joka on kiva tehdä lapsen kanssa. Se on siis simppeli vanhan ajan kahvikakku, jonka voi koristella näyttävästi. Viimeksi tein kuorrutteen valkosuklaasta ja vadelmista. Bongasin myös hiljattain kuvan runsaalla, upeasti pursotetulla suklaakreemillä koristellusta sydänsurujen kakusta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.