ameerikkalainen omenapiirakka

Amerikkalainen omenapiirakka

Olen hehkuttanut ennenkin rakkauttani kannellisiin piirakoihin, joissa pehmeä täyte kätkeytyy rapean taikinakuoren alle. Suomessahan tämä piirakkatyyppi ei ole se yleisin. Muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja etenkin amerikkalaisessa populaarikulttuurissa kannelliset piirakat taas ovat yleisiä. Amerikkalainen omenapiirakka tehdään rapeaan, voipitoiseen taikinaan. Hieman kirpsakasta omenatäytteesta tehdään keko, jonka päälle kansi asetellaan houkuttelevan muhkkeaksi muovailtuna.

Muhkea, mutta raikas omenapiirakka

Amerikkalainen omenapiirakka löytyi Kotilieden sivuilta, mutta muuttelin ohjetta. Se on lähtökohtaisesti lähes vegaaninen, sillä piirakka on munaton ja maidoton. Vaihdoin voin Naturlin erinomaiseen, voin makuiseen vegemargariiniin, ja näin syntyi uusi vegaaninen omenapiirakka reseptipankkiini. Fixailin myös vähän reseptin mausteita ja tarkensin omenoiden määrää.

Muissakin amerikkalaisen omenapiirakan ohjeissa neuvottiin käyttämään hapanta omenaa. Ostin siis kotimaisia, kirpsakoita omenia. Tässä ohjeessa sitruunaa tulee sekä taikinaan että piirakkatäytteeseen. Sokeriakin käytetään ihan kiitettävästi, mutta lopputulos on raikas. Suosittelen vähän kirpeämpien leivonnaisten ystäville! Saat kivaa kontrastia annokseen, kun nautit omenapiirakan tuhdin ja makean jäätelön kera.

Lapsen reaktio oli hauska, kun hän tuli keittiöön kaverinsa kanssa: ”Katso mun äiti on tehny ihan samanlaisen piirakan ku kaikissa sarjakuvissa.”

Nailed!!!!!

VINK: Jos et pidä sitruunasta, jätä se pois. Omenan voi maustaa myös kardemummalla, vaniljasokerilla tai tilkalla konjakkia, calvadosta tai sherryä.

VINK VINK: Voit jättää pähkinärouheen pois tai korvata sen vaikka kaurahiutaleilla.

VINK VINK VINK: Tee taikina vähintään puoli tuntia etukäteen, jotta se ehtii jähmettyä. Minä tein taikinan valmiiksi jo edellisenä iltana.

Amerikkalainen omenapiirakka

21-23-senttiseen, korkeareunaiseen vuokaan

Pohja:

  • 200 grammaa (vegaanista) voita/margariinia (esim. Naturli)
  • 5 desiä vehnäjauhoja
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 4 ruokalusikallista kylmää vettä

Täyte:

  • 800 grammaa hapahkoa omenaa
  • 1 desi vaaleaa sokeria
  • 0,5 desi tummaa sokeria (esim. fariini)
  • 2 teelusikallista kanelia
  • 2,5 ruokalusikallista vehnäjauhoja
  • sitruunan raastettu kuori
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 2 ruokalusikallista sulatettua margariinia
  • 1 desi rouhittua mantelia, pistaasia tai muuta pähkinää

Pinnalle:

  • 2 ruokalusikallista vaaleaa siirappia
  • 1 ruokalusikallinen kuumaa vettä

  1. Tee ensin taikina. Leikkaa margariini pieniksi kuutioiksi. Sekoita kylmä margariini ja vehnäjauhot nyppien suuressa kulhossa. Lisää sitruunamehu ja kylmä vesi joukkoon ohuena nauhana.
  2. Muovaa taikinasta tanko. Jaa tanko mielessäsi 5 osaan. Puolita tanko niin, että pidemmässä puolikkaassa on 3/5 ja pienemmässä 2/5. Isommasta osiosta tehdään piirakan pohja ja pienemmästä kansi.
  3. Pyörittele puolikkaat palloiksi, kiedo ne kelmuun ja laita pallot jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
  4. Tee seuraavaksi täyte. Kuori omenat ja poista siemenet ja karat. Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi ja laita kuutiot kulhoon.
  5. Laita kaikki täytteen mausteet kulhoon ja sekoita hyvin.
  6. Ota isompi taikinapallo huoneenlämpöön. Muovaa siitä käsin painelemalla ja kaulimalla pyöreä, noin 3 millin paksuinen levy, joka peittää piirakkavuoan pohjan ja reunat. Asettele taikinalevy vuokaan.
  7. Asettele omenakuutiot piirakkavuokaan keoksi, joka on keskeltä korkeampi kuin reunoilta.
  8. Ota pienempi taikinapallo jääkaapista. Muovaile siitä kansi, joka peittää piirakan.
  9. Painele kansi reunoihin napakasti, ensin sormilla ja sitten haarukalla. Painele haarukalla kanteen reikiä, ettei piirakka murru paistuessaan.
  10. Paista piirakkaa ensin 225 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia, kunnes piirakka on tasaisen kullanruskea.
  11. Sivele kuuman piirakan päälle kuumalla vedellä notkistettua siirappia. Jäähdytä hetki ja nauti.

amerikkalainen omenapiirakka

Piirakoita omenoilla ja kansilla

Vinkkasinkin jo alussa, että myös konjakki sopii omenan mausteeksi. Klassinen omenastruudeli on myös vegaaninen omenapiirakka. Täytteeseen tulee omenoita, rusinoita ja mantelia, ja täyte maustetaan konjakkitilkalla. Todella hienostunut piirakka, jonka tekeminen on paljon helpompaa kuin luulin. Toimii myös luumu- ja päärynätäytteellä.

Tämä muhkea omenapiirakka on luottoreseptini: helppo, vegaaninen ja yksinkertaisesti paras testaamani piirakkataikina. Täytteet vaihtuvat sesongin mukaan, pohja on ja pysyy. Piirakan idea on päinvastainen kuin murutaikinaleivonnaisissa: pehmeä ja mausteinen pohja on piirakan sielu, jonka omenaviipaleet viimeistelevät.

Pienet kannelliset marjapiirakat saivat inspiraationsa Fazerin pikkupiiraista, jotka pakattiin ennen folioon. Taikina on neutraali, hieman suolainen ja rapea, täyte taas makeaa ja pehmeää sosetta. Ilouutinen: tämäkin ohje on vegaaninen, toisin kuin ainakin osa niistä Fazerin piiraista!

Amerikkalaistyylinen ”Mummo Ankan luumupiirakka” on myös kannellinen. Täytteessä on sekä luumusosetta että luumunpaloja. Ja tuokin ohje on nykyään todella helppo veganisoida. Vaihda voi Naturliin ja sivele piirakka munan sijaan siirappivedellä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.