Jos 2000-luvun alku pitäisi tiivistää yhdeksi ruoaksi, se olisi pestopasta. Söin peston, mozzarellan ja tomaattien pyhää kolminaisuutta tuolloin luultavasti kymmeniä kiloja. Yksinkertaisen ruoan nerokkuus ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, joten tänään esittelyssä ovat mehevä pestopasta ja pestopastasalaatti, joiden herkullisen maun salaisuus on itse tehty pesto.
Itse tehty pesto halvemmin ja vegaanisesti
Ihan ensiksi: voit aivan hyvin käyttää kaupan pestoa, minäkin käytän tosi usein. Ajattelin kuitenkin jakaa nyt myös kotitekoisen peston reseptin, jotta sekin tulee tallennettua blogiin.
Olen tehnyt peston vuosia suurin piirtein tällä Maku-lehden ohjeella. Tosin teen pestoa aina tuplasatsin, koska pientä määrää on ärsyttävä kaivella tehosekoittimen pohjalta. Tykkään myös entrata pastaa lisäpestolla seuraavana päivänä. Itse tehty pesto on niin jumalattoman hyvää, että keksit sille kyllä käyttötarkoituksia, vaikka koko satsi ei pastaan menekään.
Sen verran olen ohjetta muokannut, että lisään pestooni hieman sokeria ja olen vähentänyt sitruunamehun määrää. Muuten sitruuna tekee kastikkeesta mielestäni liian kirpeää. Korvaan myös juuston usein kokonaan tai osittain ravintohiivahiutaleilla. Näin pestosta tulee kevyempää ja vegaanista, mutta yhtä maukasta.
Pinjansiemenet ovat niin turkasen kalliita, että käytän niitä nykyään aika harvoin. Pinjan voi korvata cashewpähkinöillä tai auringonkukansiemenillä.
Näin muokkaat pestopastan kylmäksi salaatiksi
Sitten se hauska kysymys: mikä on pestopastan ja pestopastasalaatin ero? No eipä juuri mikään, toinen tarjotaan lämpimänä ja toinen kylmänä. Minulla on kuitenkin pari vinkkiä, joiden avulla lämmin pasta kannattaa tuunata kylmäksi salaatiksi.
Truuttaan ensinnäkin pestopastaan ja pastasalaattiin aina hieman majoneesia tai luonnonjugurttia. Se ehkäisee pastan kuivumista, ja suosittelen tätä lisäystä varsinkin kylmään salaattiin.
Pestopastaani tulee lähtökohtaisesti runsaasti nestepitoisia kasviksia, jotka ehkäisevät pastan kuivumista. Voit panna salaattiin vihanneksia vielä enemmän kuin lämpimään pastaan. Revi joukkoon vaikkapa rapeaa keräsalaattia.
Salaattiin kannattaa lisätä myös enemmän suolaa kuin pastaan, varsinkin, jos pastasalaatti tarjotaan noutopöydästä. Kun syöt lämpimän pasta-annoksen, annos on lähtökohtaisesti paljon isompi kuin buffetista otettu salaattikauhallinen. Pastasalaatissa saa siis olla kunnolla makua.
Revi mozzarella koristeeksi pinnalle
Pestpastasalaattiin voi panna myös enemmän juustoa kuin pestopastaan. Yksi 125 gramman mozzarellapallo kun katoaa buffetsalaatista nopeasti. Salaatin pinnalle kannattaa siis repiä runsaasti juustoa, jotta kaikki ruokailijat saavat mozzarellasattumia.
Ja oli kyseessä lämmin pestopasta tai buffetin pestopastasalaatti, en koskaan sekoita juustoa ruoan joukkoon, vaan asettelen sen valkoisiksi, värimaailmaa puhdistaviksi paloiksi ruoan päälle.
VINK: Voit käyttää myös muita kasviksia. Kuullotetun kesäkurpitsan lisäksi kuullotettu paprika sopii pastaan ja salaattiin. Kylmään salaattiin sopii myös nestepitoinen kurkku.
Kotitekoinen pesto
Noin 1,5 desiä
- 2 ruukkua basilikaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1,5 desiä oliiviöljyä
- 2 ruokalusikallista sitruunamehua
- 1 desi pinjansiemeniä/cashewpähkinöitä/auringonkukansiemeniä
- 1 desi raastettua kovaa juustoa/ravintohiivahiutaleita
- 1 teelusikallinen sokeria
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- Rouhi siemenet tai pähkinät terävällä veitsellä rouheeksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi.
- Yhdistä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimelle sopivassa astiassa basilikanlehdet, valkosipuli, siemenrouhe, juustoraaste/ravintohiiva, öljy ja sitruunamehu. Soseuta.
- Maistele ja lisää lopuksi sokeri, suola ja pippuri.
- Anna peston makustua ja paksuuntua hetki jääkaapissa ennen käyttöä.

Mehevä pestopasta
4 – 6 pääruoka-annosta tai suuri kulhollinen salaattia buffetiin
- 400 grammaa penne- tai fusillipastaa
- 1 kesäkurpitsa
- 250 grammaa kirsikkatomaatteja
- 3 – 4 ruokalusikallista pestoa (noin puolet kotitekoisesta pestosta)
- 1 ruokalusikallinen maustamatonta majoneesia tai luonnonjugurttia
- 125 – 250 grammaa mozzarellaa/mozzarellakuulia (voit käyttää enemmän salaattiin)
- maun mukaan suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä kuullottamiseen
- Leikkaa kesäkurpitsa lohkoiksi. Kuullota lohkot kevyesti runsaassa oliiviöljyssä, noin 3 – 4 minuuttia.
- Leikkaa tomaatit koosta riippuen 2 – 4 osaan.
- Keitä pasta al denteksi runsaassa suolaisessa vedessä. Siivilöi kypsä pasta, mutta jätä noin 0,5 desiä keitinvettä sen joukkoon, ettei ruoka kuivu.
- Lisää joukkoon pesto, majoneesi/jugurtti, tomaatti ja kesäkurpitsa. Sekoita, maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Revi lopuksi mozzarella valmiiden annosten päälle.
- Jos teet kylmän pestopastasalaatin, viilennä pasta ja kesäkurpitsa huolella kypsennyksen jälkeen. Sekoita ainekset vasta, kun ne ovat viilenneet ja pane salaatti jääkaappiin makustumaan. Tarkista maku ja koostumus ennen tarjoilua ja lisää salaattiin tarvittaessa pestoa, suolaa ja pippuria. Revi mozzarella salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

Ruokaisten salaattien runsaudensarvi
Tulipas hyvä mieli, kun esikoinen ylisti pastaa ja itse tehtyä pestoa. Tätä ruokaa pitää kuulemma tehdä usein. Olen iloinen, kun tulin tutustuttaneeksi lapsen taas uuteen, aika vahvaan makumaailmaan, ja hän oppi helpon safkan, jonka 12-vuotiaskin voi pyöräyttää koulun jälkeen. Yksinkertaisin pestopasta kun ei vaadi mitään muuta kuin sen pastan ja peston.
Olen muuten analysoinut joskus täydellisen ruokaisan salaatin mittasuhteet, ja ne löytyvät täältä. Suosittelen laittamaan salaattiin sekä raakoja että kuullotettuja kasviksia. Esimerkiksi paprika pääsee loistamaan kunnolla vasta kypsennettynä, kesäkurpitsasta ja munakoisosta puhumattakaan.
Klassinen kreikkalainen salaatti on kerännyt paljon hakuja, joten kas tässä taas sen ohje. Hauska vaihtoehto sille on kalifornialainen spagettisalaatti, jossa on koukuttava kastike, ja joka on helppo veganisoida. Kesän juhliin sopii myös tuhti juusto-pastasalaatti eli hovisalaatti, hummuksella maustettu vegaaninen pastasalaatti ja ruokaisa Välimeren tonnikalasalaatti.