Joskus parhaat reseptit syntyvät hatusta vetämällä, niin myös tämä. En ota ohjeesta kunniaa, sillä kikherneillä täytetyt kesäkurpitsat ovat Villen luomus, joka syntyi vahingossa. Pääosin kuivakaapin säilykkeistä loihdittu ex tempore -ruoka oli niin hyvää, että halusin ehdottomasti ottaa ohjeen talteen.
Kikherne tekee täytteesta ruokaisan
Ville muistaa harvoin improvisoimiaan ohjeita jälkeenpäin, mutta onneksi nyt hän muisti, mitä oli tehnyt. Samettinen, mutta sopivasti sattumia sisältävä kikhernemuhennos maistui todella hyvältä ja täytti mukavasti vatsan. Haluan tätä herkkua jo uudelleen!
Nämä täytetyt kesäkurpitsat miellyttivät minua myös siksi, että hävikkiä ei tullut. Ville kaapi kurpitsoista sisuksen pois, mutta sekoitti sen hernemuhennokseen, joten raaka-aineita ei mennyt hukkaan.
Ohje on helppo veganisoida korvaamalla juustoraaste vegaanisella tai jättämällä se pois. Juuston päälle voi vielä rouhia leivänmuruja, jos haluaa enemmän rapsakkuutta ruokaan.
VINK: Täytetyt kesäkurpitsat sopivat sekä pääruoaksi että lisukkeeksi, ja annoskoko vaihtelee tämän mukaan.
VINK VINK: Voit jättää linssit pois, mutta tällöin muhennoksesta tulee liemevämpää. Voit toki saostaa muhennoksen myös jauhoilla.
Kikherneillä täytetyt kesäkurpitsat
4 – 6 annosta
Kurpitsat ja täyte:
- 2 kesäkurpitsaa
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 230 grammaa eli 1 purkillinen kikherneitä
- 2 – 3 tomaattia
- 2 ruokalusikallista punaisia linssejä
- pieni kourallinen tuoretta/1 teelusikallinen kuivattua timjamia
- 0,5 – 1 teelusikallista kuivattua chiliä
- suolaa
- sokeria
- mustapippuria
- öljyä kuullottamiseen
Pinnalle:
- reilu kourallinen juustoraastetta
- halutessasi hieman vaaleaa leivänmurua tai pankojauhoa
- Esivalmistele ainekset. Leikkaa kesäkurpitsat pystysuunnissa puoliksi. Koverra kurpitsoista sisus pois. Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi hakkelukseksi. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja poista niistä kannat. Valuta kikherneet.
- Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulisilppua, chiliä ja timjamia muutama minuutti ja lisää pannulle kikherneet. Kypsennä, kunnes herneet alkavat pehmentyä. Muussaa niitä lastalla, mutta älä tee herneistä täysin sileää massaa, vaan jätä muhennokseen hieman sattumia.
- Lisää tomaattilohkot ja kesäkurpitsan sisus hernemuhennokseen. Kypsennä, kunnes tomaatit ovat hajonneet ja kastike on paksuuntunut. Lisää muhennokseen lopuksi linssit. Sekoita hyvin, maistele ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.
- Levitä kesäkurpitsankuoret pellille leivinpaperin päälle ja lusikoi täyte kurpitsoihin. Ripottele kurpitsoiden päälle juustoraastetta ja halutessasi leivänmuruja tai pankojauhoja.
- Paista uunin keskitasolla 200 astetta noin 15 minuuttia. Kurpitsat ovat valmiita, kun juusto on sulanutta ja kullanruskeaa.
Kesäkurpitsaa ranskalaiseen ja kreikkalaiseen tyyliin
Olen kehitellyt itsekin hauskan kesäkurpitsaruoan, joka toimii sekä pääruokana että lisukkeena. Uunimakkaratyyliin tehty kesäkurpitsa täytetään juusto- ja tomaattiviipaleilla. Vegaaninen ja vielä ruokaisampi versio syntyy, kun korvaat juuston tofulla.
Nyt on myös paras aika vuodesta tehdä ranskalaisen keittiön klassikko, suuri rakkauteni ratatouille, joka valmistuu helposti yhdessä padassa. Tuo kasvispata oli aikoinaan yksi niitä ruokia, jotka saivat minut tajuamaan, miten hyvää kasvisruoka voi olla. Ratatouille olisi ehkä se safka, jota söisin loppuelämäni, jos vain yksi ruokalaji pitäisi valita.
Jos taas haluat viedä makumaailmaa Kreikan suuntaan, kokeile halloumi-kesäkurpitsapihvejä, joihin tulee vain muutama raaka-aine. Sitruunalla maustettu kesäkurpitsa-fetapaistos puolestaan on herkullinen lisuke mille tahansa välimerelliselle ruoalle – tai vaikka einespyöryköille.