Ranskalainen kasvishöystö eli ratatouille on yksi ensmmäisiä kasvisruokia, joihin rakastuin. Yliopiston ruoista voi olla montaa mieltä, mutta Tampereen yliopiston päätalon ravintolassa 2000-luvun alussa tarjottu ratatouille oli suorastaan addiktoivaa. Se oli ensimmäisiä vegeruokia, joiden herkullisuus sai minut kyseenalaistamaan sen, että ollakseen hyvää ruoan pitäisi sisältää lihaa. Oma ratatouilleohjeeni on yksinkertaistunut vuosien varrella. Nyt valmistui rento yhden padan ratatouille, jonka jaksaa valmistaa arki-iltanakin.
Helppo ratatouille kattilassa
Blogistani löytyy toinenkin ratatouilleresepti. Uunissa haudutettu ratatouille on suorastaan juhlava ruoka, jos kasvisviipaleet jaksaa asetella noin nätisti kuin minä aikoinaan. Nykyään minulla on puolet enemmän lapsia ja puolet vähemmän aivosoluja, joten en jaksa.
Kuten olen monta kertaa sanonut, kokkaamiseni muuttuu koko ajan yksinkertaisemmaksi. Tykkään yhden astian ja muutaman hyvän raaka-aineen ruoista, joihin tuodaan mausteilla joku pieni jippo. Tämä ratatouille valmistuu yhdessä kattilassa kaikkein perinteisimmistä raaka-aineista. On runsaasti tomaatteja sekä munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipulia ja paprikaa. Nämä kasvikset ovat erittäin nestepitoisia, ja pataan heruu mehevä, luonnollinen kasvisliemi.
Munakoisoa ja kesäkurpitsaa ei tarvitse edes itkettää, koska mitä enemmän pataan tulee nestettä, sen parempi. Yrttejä voi käyttää vaihdellen, minun ratatouillessani on aina timjamia. Tärkeintä on, että yrttejä on reilusti.
Pari maustejippoa
Liemen makua korostetaan perusmausteilla: suolalla, pippurilla, laakerinlehdillä ja sokerilla. Sitten tullaan niihin jippoihin. Toinen on kasviksia ja tomaattia sisältävä Mutti Verdurine -pyre. Puoli tuubia sitä syventää kauniisti liemen punertavaa väriä ja korostaa tomaatin makua. Muttin pyre on niin hyvää, että vedellä jatkettuna se menee valmiista kastikepohjasta. Olen joskus truutannut sitä sellaisenaan pizzaankin.
Toinen jippo liittyy happoihin. Lorautan tomaattikastikkeeseen yleensä puna- tai valkoviinietikkaa tai hieman viiniä. Nyt käytin kuitenkin Himahellan Tiinan tavoin sitruunaa ja hieman sen kuorta. Ratatouilleen tuli merellinen, elegantti ja kesäinen maku. Ihan kuin istuskelisi pienessä rantaravintolassa Etelä-Ranskassa! Kannattaa testata, jos sitruuna maistuu.
Hyvää nyt, vielä parempaa huomenna
Padan valmistumisaika riippuu pilkkomisnopeudestasi. Ratatouillea haudutellaan puolisen tuntia, jotta kasvikset pehmentyvät, mutta kesäkurpitsaan saa jäädä hieman vihertävä sävy, eikä sen tarvitse ylikypsyä keltaiseksi. Kasvispadan jaksaa siis tehdä arki-iltanakin, mutta herkullisimmillaan se on seuraavana päivänä vetäydyttään yön yli jääkaapissa.
Ratatouille sopii kaveriksi etenkin kalalle, kasvispyöryköille, pavuille, kikherneille ja broilerille. Perinteisiä lisukkeita ovat riisi ja perunat, mutta kannattaa kokeilla myös keitettyä ohraa.
Ratatouillea voi syödä myös kylmänä. Tarjoa sitä vaikka tapaspöydässä, joko isosta astiasta dippinä tai pieniin kulhoihin annosteltuna. Tai vetele ihan reteästi suoraan kattilasta yön pimeydessä, kuten meikäfoodie.
VINK: Voit korvata sitruunan 2 – 4 teelusikallisella valko/punaviinietikkaa tai parilla ruokalusikallisella viiniä. Lisää happoa vähän kerrallaan, Jos tomaatit ovat kirpeitä, et tarvitse happoa kovin paljon.
VINK VINK: Voit käyttää valmista Provencen yrtit -mausteseosta tai tuoretta basilikaa, timjamia, oreganoa ja persiljaa. Voit myös miksailla yrttejä luovasti.
VINK VINK VINK: Voit korvata tuoreet tomaatit tomaattisäilykkeellä. Suosittelen säilöttyjä kirsikkatomaatteja tai suuria säilyketomaatteja.
Yhden padan ratatouille
4 – 6 annosta
- 2 keltasipulia
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- 1 kilo tomaatteja tai 2 tölkkiä säilyketomaatteja
- 2 paprikaa
- 1 kesäkurpitsa
- 1 munakoiso
- 1 desi vettä
- puolikkaan sitruunan mehu
- 2 teelusikallista raastettua sitruunankuorta
- 2 laakerinlehteä
- 1 – 2 ruokalusikallista Provencen yrtit -mausteseosta tai pari kourallista mieluisia tuoreita yrttejä
- suolaa
- pippuria
- 2 ruokalusikallista sokeria
- 65 grammaa eli puoli tuubia Mutti Verdurine -tomaattipyrettä
- reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua keltasipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäkurpitsa, munakoiso ja paprikat reiluhkoiksi kuutioiksi. Poista tomaateista kannat ja leikkaa ne reiluiksi kuutioiksi. Raasta sitruunankuori.
- Kaada suuren kattilan pohjalle oliiviöljyä niin paljon, että pohja peittyy. Kuullota kelta- ja valkosipulia pari minuuttia, kunnes sipuli alkaa kellertää.
- Lisää joukkoon tomaattilohkot/säilyketomaatit, laakerinlehdet ja desi vettä. Anna seoksen porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes tomaatit alkavat hajota ja kastike sakeutua.
- Lisää loput kasvikset kattilaan parissa erässä. Lisää joukkoon yrtit ja sekoita. Anna padan hautua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja niistä on herunut liemeen nestettä.
- Mausta pata lopuksi suolalla, pippurilla, sokerilla, sitruunamehulla ja -kuorella sekä Mutti-pyreellä. Tarjoa ratatouille mieluisten lisukkeiden kera.
Syyssesongin kasvispatoja
Perinteinen ratatouille on luonnostaan vegaaninen eli vegaanin ei tarvitse muokata ohjetta mitenkään. Toinen kiva, syksyn pimentyviin iltoihin sopiva vegaaninen pataruoka on umaminen juuresbolognese. Syksyllä tähän voi laittaa myös erilaisia kurpitsoja, jotka ovat sesongissa.
Jos haluat virittää bolognesen slaavilaiseen suuntaan, lisää joukkoon suolakurkkua ja kaurafraichea. Tämä on minulle muistorikas ruoka, sillä söin sitä kuopukseni syntymää edeltävänä iltana. 🙂 Kun taas haluat päästä helpolla, tee nyhtis- tai härkispyöryköille punaviinillä maustettu kastike. Vähän fiinimpää, mutta nopeaa. Voit käyttää punaviinillä maustetun kasvispadan pääraaka-aineena myös munakoisoa.
Kesäkurpitsasta, tomaatista ja mozzarellasta taas voi tehdä hauskan ”kasvisuunimakkaran”. Erinomainen lisuke ja isona satsina täysiverinen pääruoka.