persialainen jugurttidippi borani esfenaj

Persialainen pinaatti-jugurttidippi eli borani esfenaj

Pari viikkoa sitten pääsin ainutlaatuiselle persialaiselle illalliselle Tampereen kauppahalliin. Tapahtuman järjesti persialais-välimerellinen bistro Maahan Deli, jonka kasvispainotteiset ruoat ovat hurmanneet minut. Ennen pääruokia maistelimme erilaisia pikkupaloja: leipää, maustettuja oliiveja, salaattia ja ihanaa jugurttikastiketta. Tuo persialainen pinaatti-jugurttidippi eli borani esfenaj lumosi koko seurueen, joten minun oli pakko selvittää, miten ihanuutta voi kokata kotona.

Pinaatti-jugurttikastike on ”Persian tsatsiki”

Persialainen, siis iranilainen ruoka on ollut minulle suuri kysymysmerkki, mutta eiköhän lähdetä kartoittamaan tätä kulinaristista maanosaa. Borani esfenaj (kirjoitusasut vaihtelevat) on ilmeisesti hyvin tyypillinen lisukeruoka, sillä löysin netistä useita ohjeita.

Perusohjeeseen tulee vain jugurttia, pinaattia, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Osa ripottelee dipin päälle paahdettuja pähkinöitä, osa maustaa jugurtin kanelilla, kurkumalla, mintulla tai tillillä. Kastiketta voi myös raikastaa sitruunamehulla.

Maahan Delissä tarjottu pinaatti-jugurttidippi oli yksinkertaista. Pinnalla ei ollut pähkinöitä, eikä joukossa vahvoja mausteita. Suolaisenhapan jugurtti ja täyteläinen pinaatti erottuivat selkeästi, ja kastike raikasti ja kostutti mukavasti leipää ja kalaa. Borani esfenaj oli hyvin lähellä tstsikia, mutta siinä oli silti jotain aivan uutta.

Halusin omasta versiostani mahdollisimman yksinkertaisen. Ei ylimääräisiä mausteita tai pähkinää, vain vienosti valkosipulia. Lopputulos oli todella, todella kiva. Olen tehnyt jugurttidippiä nyt kolme kertaa, ja joka kerralla maistajat taivastelevat, että hitto kun on hyvää, mitä tässä on. No ei mitään ihmeellistä. Pinaatti-jugurttikastike on helppo tehdä vaikka mökillä, koska sitä varten ei tarvitse hankkia valtavaa maustearsenaalia.

Tsatsikiin verrattuna koostumus pysyy pidempään kiinteänä, koska pinaatti ei kostuta jugurttia yhtä paljon kuin kurkku. Suosittelen lempeää lisuketta myös niille, joita tsatsikin ajoittain aggressiivinen valkosipulisuus pelottaa.

Persialainen pinaatti-jugurttidippi

4 – 6 lisukeannosta

  • 500 grammaa paksua luonnonjugurttia (esim. kreikkalaista)
  • 200 – 300 grammaa tuoretta lehtipinaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 0,25 – 0,5 teelusikallista suolaa
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • rouhaus pippuria myllystä
  • oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Huuhtele pinaatinlehdet. Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä. Lisää pinaatti parissa erässä pannulle ja kuullota keskilämmöllä, kunnes lehdet ovat kutistuneet niin paljon, että ne mahtuvat vaivattta pannulle. Jäähdytä pinaatti huoneenlämpöiseksi.
  2. Tee jugurttikastike, kun pinaatti jäähtyy. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se jugurttiin. Lisää joukkoon sitruunamehu. Maistele ja lisää suolaa, sokeria ja pippuria.
  3. Sekoita lopuksi jäähtynyt pinaatti jugurttiin. Anna kastikkeen vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.

persialainen pinaatti-jugurttidippi
helppo jugurttikastike

Dippejä ja kastikkeita kesäkaudelle

Grillikausi, piknikit ja vappu ovat oven takana, joten marinadeille ja dipeille on taas kysyntää. Siispä täältä pesee.

Vaikka käytän itsekin surutta kaupan valmisdippejä, sipsidippi kannattaa tehdä joskus itse. Kotitekoinen, vegaaninen sweet and sour -dippi on todella helppo tehdä. Dipin juju on siinä, että valmiin kastikkeen päälle lorotellaan vielä roiskaus hapanimeläkastiketta. Näin sipsiin tarttuu ikään kuin kahta dippiä, kun se uppoaa ensin kuorrutteeseen ja sitten itse dippiin. Nam!

Tiesotko, että sipsitkin voi tehdä itse? Kotitekoiset tortillasipsit ovat nerokas tapa hyödyntää ne pari lettua, jotka jäävät ian pussin pohjalle kuivumaan. Ja kun guacamolen tekee omin kätösin, siinä on varmasti oikeaa avokadoa eikä vihreää väriainetta.

Chimichurri on raikas, yrttinen ja etikkainen kastike vähän kaikelle. Tofulle, kalalle, pihville, broilerille, grillimarinadiksi tai salaatinkastikkeeksi. Yksinkertaisimmillaan chimichurri ei kaipaa muuta kuin leipää, johon öljyä voi dipata.

Juokseva teriyakikastike sopii nuudeleihin, wokkeihin ja ja muihin kulhoruokiin. Kesällä ohuesti teriyakilla sivelty lohi on mainio grilliruoka raikkaan minttusalaatin kera. Jos taas haluat, että kastike tarttuu tietyn ainesosan pintaan, tee tahmea teriyakikastike. Kun muut ainesosat ovat raikkaita ja vaikkapa tofu paksun marinadin alla, lopputulos on fressi ja erotat annoksen maut toisistaan.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.