Tänään esittelen yhden puolisoni lempiruoista, joka on kulkenut hänen elämässään 1980-luvulta asti. Se on ”chileläinen makaronipata”, lapsuuden herkku, jolla ei tosin taida olla kauheasti tekemistä chileläisen ruoan kanssa, siksi sitaatit. Yksinkertainen pasta on kuitenkin hurjan hyvää, umamista lohturuokaa. Iso kattilallinen tätä ei maksa paljoa, ja ruoka on helppo veganisoida.
Selleri teki makaronipadasta chileläisen
Villen äiti tekee ruokaa edelleen vanhan, jostakin ruokalehdestä talteen leikkaamansa reseptin mukaan. Chileläinen makaronipata oli kuulemma lapsena Villen suosikki – ja on todistettavasti edelleen.
Aluksi pari sanaa chileläisyydestä. Suomalaiset löysivät chileläisen punaviinin samoihin aikoihin, kun chileläispakolaisia alkoi tulla tänne 1970-luvulla. Ehkä myös chileläisiä ruokia on yritetty imitoida niillä raaka-aineilla, joita tuolloin oli tarjolla.
Veikkaan, että runsas sipuli, tomaatti ja selleri ovat tehneet tästä ruoasta ”chileläisen”. Olen ymmärtänyt, että noita raaka-aineita, etenkin selleriä, käytetään Chilessä aika paljon. Chileläinen tosin pilkkoisi pataansa todennäköisesti raikasta varsiselleriä, ja joskus olemme tehneet pataa siitä.
Pitää kuitenkin muistaa, että vielä kasarilla suomalaisten ruokakauppojen valikoima oli paljon nykyistä niukempi. Kurkut olivat sesongin ulkopuolella niin arvokkaita, että niitä myytiin puolikkaina. Varsiselleriä ei ole välttämättä saanut kovin helposti talvella, joten se on korvattu ohjeessa suomalaisella juurisellerillä. Tuoreiden tomaattien sijaan käytetään tomaattipyrettä.
Retromausteita ja maltilla chiliä
Ja chili, herramunjee, ei täällä sellaisesta mitään tiedetty. Haastattelin hiljattain lehtijuttuun intialaista kokkia, joka muisteli, miten vaikeaa mausteita oli saada Helsingistäkin 80-luvulla. Kun hän löysi eräästä kulmakaupasta chilipuskan, jossa oli seitsemän hedelmää, hän osti sen kokonaan, ja kauppias oli kauhuissaan. Chilit oli tarkoitettu myytäväksi yksi kerrallaan.
Chileläisen makaronipadan mausteet ovat hellyttävän retroja: tilliä ja persiljaa. Mutta juuri ne tekevät pataan oman klanginsa, jota ei modernisti maustetuissa ruoissa ole. Suosittelenkin, että teet padan tämän ohjeen mukaan. Lisää korkeintaan hitusen mietoa chilijauhetta.
Chileläinen makaronipata on paitsi tuulahdus menneisyyttä, myös hyvä tapa opettaa lapsia lempeästi mausteisiin. Yrteissä, juurisellerissä ja tomaatissa on mukavasti makua, ja chileläinen makaronipata onkin ollut meillä portti vähän vahvempiin makuelämyksiin.
Vegaaninen makaronimössö
Alkuperäiseen ohjeeseen tulee vain 200 grammaa makaronia ja saman verran jauhelihaa. Hah, nykyään 400 grammaa lihaa sisältävät ohjeet tuntuvat perheellisestä pieneltä.
Tuplasin padan koon, koska lapset syövät tätä suurin piirtein ämpäreittäin. Tein makaronipadan kuitenkin kasvisfondilla maustetusta soijarouheesta, joten ohje on vegaaninen. Lisäsin myös pari porkkanaa tuomaan ruokaan väriä.
Ja hei, tuosta makaronimössö-sanasta on turha loukkaantua. Meidän perheessämme pääkallo, ooppaheija, miksi tätä haluaakaan kutsua, on rakas ruoka!
Chileläinen makaronipata
6 – 8 annosta
- 400 – 500 grammaa makaronia
- 2 keltasipulia
- puolikas juuriselleri
- 1 – 2 porkkanaa
- 70 grammaa eli pieni purkki tomaattipyrettä
- 3,5 desiä tummaa soijarouhetta
- 3,5 desiä kasvislientä (esim. Knorrin fondinappi + 3,5 desiä vettä)
- halutessasi 0,5 – 1 teelusikallista mietoa chilijauhetta
- 2 teelusikallista kuivattua persiljaa
- 1 teelusikallinen kuivattua tilliä
- suolaa
- sokeria
- pippuria
- öljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Kuori sipulit ja silppua ne hienoksi. Kuori porkkanat ja selleri ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Pane makaroni kiehumaan runsaaseen suolaveteen.
- Kaada paistinpannulle öljyä ja kuullota siinä sipulisilppua kolmisen minuuttia. Lisää pannulle selleri ja porkkana. Kuullota, kunnes juurekset ovat pehmenneet mukavasti. Sekoita juureksiin tomaattisose ja siirrä seos pannulta toiseen astiaan odottamaan.
- Kypsennä seuraavaksi soija. Lorauta paistinpannulle tarvittaessa lisää öljyä. Lisää pannulle kuiva soijarouhe, ja jos käytät chiliä, myös se. Kuullota seosta sekoitellen kolme minuuttia. Lisää lopuksi pannulle kasvisliemi ja sekoita vielä pari minuuttia.
- Siivilöi kypsä makaroni.
- Yhdistä kattilassa makaroni, juuresseos ja kypsä soija. Sekoita hyvin ja mausta lopuksi yrteillä, suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.

Makaronimössö pelastaa arjen
Makaronipata, makaronimössö, pääkallo, soija-makaronipata, soija-makaronimössö, jauheliha-makaronipata, jauheliha-makaronimössö, kuun loppu, nistipata, opiskelijan gurmee…. saa jatkaa, jos tiedät lisää nimiä makaronipadalle.
Olen kirjoittanut aikoinaan oikein oodinkin tästä ruoasta blogiini ja antanut siitä jopa Aamulehteen haastattelun viinisuosituksineen (Chianti!). Tosin chileläisen makaronipadan kanssa pitää tietenkin nauttia chileläistä punaviiniä, ja varmasti on nautittukin. Voin kuvitella, että makaronipataa on tarjottu aikoinaan vähän eksoottisempana, hienona ruokana.
Hiukan saman henkinen, todella helppo arkiruokaa syntyy tofusta ja aurinkokuivatuista tomaateista. Niistä tehdään herkullinen tahna, joka sekoitetaan pastaan ja tadaa, valmista! Myös italianpata ja meksikonpata ovat herkullisia itse tehtynä, ja noiden linkkien takaa löydät itse tehdyt versiot näistä lapsuusherkuista. Ja hei, myös kaikki nämä loppuvinkeissä mainitut ohjeet ovat täysin vegejä.