Munakoisopasta kermaisessa tomaattikastikkeessa oli opiskeluaikojeni bravuuri. Muistelen, että sain ohjeen eräältä ystävältäni ja olin myyty. Miten jokin voi olla näin helppoa ja hyvää? Jostain syystä unohdin reseptin vuosiksi, mutta nyt löysin tämän simppelin ihanuuden uudelleen.
Täyteläinen vegaaninen lohtupasta
Helpossa munakoisopastassa on juuri niitä aineita, mitä otsikko lupaa. Pääraaka-aine on munakoiso, ja kastikkeessa on tomaattia ja kaurakermaa. Opiskeluaikoina tosin käytin ruokakermaa, mutta olen korvannut sen nykyään vallan paljon paremmilla kauratuotteilla. Pasta on siis veganinen. Mukaan kuullotetaan sipulia, ja pasta maustetaan basilikalla ja ripauksella chiliä. Toki mukana on myös pyhä kolminaisuus: sokeri, suola ja pippuri.
Alkuperäisessä ohjeessa pastan päälle tulee vielä paahdettuja pinjansiemeniä. Ne olivat 2000-luvun alussa hienouden huippu, ja sirottelin siemeniä sinne sun tänne. Muistan vieläkin, kun tein juuri tätä pastaa, katselin jotain Titanic-dokumenttia, paahdoin siemeniä ja koin olevani tosi aikuinen ja eurooppalainen.
Pinjansiemenet ovat kuitenkin nykyään niin kalliita, että ostan niitä harvoin. Lisäksi halusin pitää ohjeen mahdollisimman yksinkertaisena. Jos muuten vegaaninen ”parmesaaniraaste” kiinnostaa, sen ohje löytyy täältä. Cashewpähkinästä ja ravintohiivasta tehty raaste on herkullista ja terveellistä, eikä pähkinöiden hinta ole yhtä kova kuin pinjan.
Itketys nopeuttaa munakoison kypsennystä
Moderneja munakoisoja ei tarvitsisi itkettää maun vuoksi, sillä ne eivät ole kitkeriä. Minä kuitenkin itketän koisot edes nopeasti lähes aina. Se lyhentää huomattavasti munakoison kypsennysaikaa, ja koisosta tulee todella pehmeää. Munakoisopastassa haetaan nimenomaan pehmeää koostumusta, tämä on lohturuokaa!
Suosittelen, että itketät munakoisoja vähintään vartin, mieluiten puoli tuntia. Siivuta ja suolaa munakoisot, tee itketyksen aikana muita kotihommia, käy lenkillä tai ota päikkärit. Joskus laitan koisot itkettymään sopivassa välissä jopa tunteja etukäteen, sillä pitkästä itketyksestä ei ole haittaa, se ei siis pilaa munakoisoa.
VINK: Pastassa saa olla hieman potkua, mutta sen idea ei ole olla hirmuisen tulista. Hillitse siis itsesi chilin kanssa.
VINK VINK: Mielestäni Mutti Verdurine on parasta tomaattipyrettä, sillä sen joukossa on myös juureksia.
VINK VINK VINK: Teen munakoisopastan kastikkeen yleensä kerralla yhdessä isossa kasarissa. Jos sinulle ei ole suurta pataa tai paistinpannua, kypsennä munakoisot ja muut kastikeainekset erikseen ja yhdistä vasta lopuksi.
Munakoisopasta kermaisessa tomaattikastikkeessa
4 annosta
Kastike:
- 2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
- 1 keltasipuli
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- 1 mieto chili/1 teelusikallinen chilijauhetta
- 1 tölkki eli 400 grammaa tomaattimurskaa
- 70 grammaa tomaattisosetta (puolet Mutti Verdurine -tuubista)
- 2 desiä kaurakermaa
- noin desi vettä
- pari kourallista tuoretta basilikaa/2 – 3 teelusikallista kuivattua
- 1 – 2 teelusikallista sokeria
- suolaa
- pippuria
- oliiviöljyä kuullottamiseen
- halutessasi pinnalle yrttejä/pinjansiemeniä/(vegaanista) juustoraastetta
Lisukkeeksi:
- 400 – 500 grammaa pastaa
- Esivalmistele ainekset. Pane munakoisot itkettymään: leikkaa ne viipaleiksi ja ripottele viipaleiden päälle suolaa, mieluiten molemmille puolille. Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoretta chiliä, leikkaa se renkaiksi.
- Kun munakoisojen päällä helmeilee nestettä, purista siivut kuiviksi käsin tai kuivaa ne talouspaperiin. Leikkaa siivut kuutioiksi.
- Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulia pari minuuttia sekoitellen. Lisää munakoisolohkot pannulle ja kuullota edelleen sekoitellen, kunnes koisojen koko on kutistunut noin puoleen. Jos paistinpannusi on pieni, voit kuullottaa munakoisot parissa erässä ja siirtää ne kuullotuksen jälkeen isompaan astiaan.
- Lisää pannulle lopuksi tomaattimurska, tomaattipyre, kaurakerma sekä noin desi vettä, jolla huuhtaiset tomaattimurskapurkin. Sekoita huolellisesti. Mausta kastike lopuksi basilikalla, suolalla, pippurilla ja sokerilla. Jos siirsit munakoisot sivuun, yhdistä lopuksi kastike ja munakoisolohkot.
- Keitä pasta runsaassa suolaisessa vedessä al denteksi. Siivilöi pasta. Sekoita se ja kastike tai tarjoile erikseen. Koristele annokset halutessasi mieluisilla lisukkeilla.
Pizzaa, pataa ja pasteijoita munakoisosta
Munakoiso on yksi lempiraaka-aineeni. Jos saisin syödä loppuelämäni vain yhdestä raaka-aineesta tehtyä ruokaa, se saattaisi olla aubergiini. Reseptejä siis piisaa.
Pienistä munakoisopizzasista tuli somehitti ihan vahingossa pari vuotta sitten. Ketoiloijat ovat kuulemma tykänneet reseptistä. Myös täytetyt rapeat munakoisot lähtivät viraaliksi. Tuossa ohjeessa munakoisosta ei tehdäkään pehmeää, vaan rapsakka. Jutusta löytyy niksit siihen, miten rapeus onnistuu kotiuunissa ilman grilliä tai airfreyriä.
Punaviinissä haudutettu munakoisopata sekä tryffelillä maustettu munakoiso-saksanpähkinäpasta ovat molemmat vegaanisia ohjeita. Jostain syystä lapset ovat tykänneet näistä ruoista, vaikka niissä on vahvoja makua, tryffeliöljyä sekä tilkka (alkoholittomaksi keitettyä) viiniä.
Vanhojen ohjeideni parhaimistoon taas kuuluu juustoinen munakoiso-parmesaanivuoka. Ja hei, minähän olen tehnyt myös yhden padan munakoisoriisiä, jossa on sitruunainen, välimerellinen maku. Niin ja vegaanisia uunivihiksiä munakoisotäytteellä myös.
Tuli siis varmasti selväksi, että mitä voisin syödä vaikka hautaan asti. 😀