kalaton caesarsalaatti

Hekumallisen hyvä caesarsalaatti ilman anjovista

Klassinen caesarsalaatti on yksi rakkaimmista lohturuoistani. Vetelen caesaria mieluusti sellaisenaan tai proteiinin kera. Nyt kerron, miten syntyy hekumallisen hyvä caesarsalaatti ilman anjovista. Kala-allergikoille ja lakto-ovo-vegetaristeille sopiva caesarkastike syntyy nopeasti, yhdellä sauvasekoittimen surauksella.

Tuunaa proteiinilla ja vaikka suolakekseillä

Klassinen caesarsalaatti on yksi italialais-amerikkalaisen keittiön helmistä. Kastikkeen kehitti Italiassa syntynyt Caesar Cardini, joka muutti Yhdysvaltoihin ja työskenteli muun muassa Kaliforniassa ja Meksikossa. Eräiden pippaloiden päätteeksi Cardini nyhjäisi tyhjästä eli sekoitteli salaatin sekalaisista aineksista, joita löysi ruokavarastosta.

Alkuperäinen caesarsalaatti sisältää napakkalehtistä salaattia, vahvan vaalean kastikkeen, parmesaania ja leipäkrutonkeja. Nykyään caesar tosin tuunataan lähes aina proteiinilla, kuten broilerilla, halloumilla, ravuilla, pekonilla tai tofulla.

Ja sellainen vinkkivitonen, että voit korvata krutongit murskatuilla suola- tai voileipäkekseillä. Viime viikolla oli niin kuuma, etten todellakaan kuumentanut pannua paahtaakseni krutonkeja. Kaupan valmiit krutongit taas olivat hävyttömän kalliita. Sen sijaan Pirkka-suolakeksit maksoivat alle euron paketti. Aivan parasta suolaista rapsakkuutta hellepäivänä!

caesarsalaatti kastike

Helppo ja kalaton caesarkastike

Caesarsalaatin kastikkeen salaisuutena pidetään anjovista (yhtä lailla hämmästyttävän monelle on silti yllätys, että caesarkastikkeessa on usein kalaa). Joidenkin mielestä on suorastaan pyhäinhäväistys tehdä caesarsalaatti ilman anjovista, mutta olen eri mieltä. Tietääkseni alkuaikoina anjoviksen sijaan käytettiin usein worcesterkastiketta – jossa tosin on anjovista.

Anjoviskastikkeen probleema on ensinnäkin se, että anjovisfileitä ei tahdo löytää kaikista kaupoista. Lisäksi kalaa tarvitaan kastikkeeseen melko vähän. Avattu anjovispurkki voi jäädä tyhjän pantiksi, jos ei kyseisestä kalasta erityisemmin välitä. Avattu purkki myös haiskahtaa voimakkaasti, joten sitä ei ole kiva säilyttää jääkaapissa kovin pitkään.

Ratkaisin edellä mainitut pulmat aikoinaan korvaamalla anjoviksen sitruunalla. Vanha kana-caesarsalaatin reseptini on yksinkertaisin ohje niihin tilanteisiin, jolloin soosi pitää taikoa liki tyhjästä. Sitruunamehua ja sinappia löytyy liki aina meikäläisen jääkaapista.

Olen saanut palautetta, että vanhassa kastikkeessa on joidenkin makuun liikaa sitruunaa. Siispä tein uuden kalattoman caesarkastikkeen. Tähänkin tulee sitruunaa, mutta myös kaprista, joka luo kastikkeeseen merellistä, syvän suolaista makua. Toisin kuin anjovis, kapris ei tuoksahda, purkki on helppo sulkea ja kaprikset säilyvät pitkään avaamisen jälkeen.

Kalaton caesarkastike ui syliini Soppa 365:n reseptimerestä, mutta tuunasin ohjetta hieman. Lisäsin kastikkeeseen hippusen sokeria, joka on mielestäni ehdoton tasapainottaja kaikelle suolaiselle, mausteiselle ja hapokkaalle – kuten tälle klassikkosoosille.

VINK: Jos sinulla ei ole sauvasekoittimelle tarkoitettua kapeaa astiaa, käytä esimerkiksi termospulloa, tuoppia tai urheilujuomapulloa. Varmista ensin, että sekoitin mahtuu astiaan.

VINK VINK: Hyviä salaattilajikkeita ovat romaine ja cosmopolitan. Myös muut rapealehtiset salaatit sopivat caesariin. Ohut ja hentolehtinen salaatti sen sijaan vettyy runsaassa kastikkeessa.

VINK VINK VINK: Tällä ohjeella kastiketta tulee reilu annos, eikä kaikkea ole pakko sekoittaa salaattiin. Kastike säilyy useamman päivän jääkaapissa, tosin se voi hieman jähmettyä. Minulla on tapana jatkaa salaatin jämiä seuraavana päivänä lisäämällä joukkoon tuoreita salaatinlehtiä ja kastiketta. Caesarkastike maistuu myös dippinä ja leivän päällä.

Caesarsalaatti kalattomalla kastikkeella

Suuri kulhollinen salaattia

Salaattipohja:

  • 220 – 300 grammaa rapeaa salaattia, kuten romainea tai cosmopolitania
  • 1,5 desiä lastuiksi raastettua kovaa juustoa, kuten parmesaania
  • 1 desi leipäkrutonkeja tai mursktattuja voileipä/suolakeksejä
  • halutessasi noin 400 grammaa kypsennettyä proteiinia, kuten tofua, halloumia, rapuja, lohta, broileria tai pekonia

Kastike:

  • 1 muna
  • 2,5 desiä rypsiöljyä
  • 1 kuorittu valkosipulinkynsi
  • 1 ruokalusikallinen vettä
  • 0,5 ruokalusikallista valkoviinietikkaa
  • 0,5 ruokalusikallista vahvaa sinappia, kuten dijonia
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 1 ruokalusikallinen kapriksia
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • pari rouhausta pippuria

  1. Jos haluat salaattiin proteiinia, kypsennä ja jäähdytä se ensin.
  2. Tee tämän jälkeen kastike. Pane kaikki kastikkeen ainekset kapeaan, sauvasekoittimen kestävään astiaan. Surauta ainekset tasaiseksi valkoiseksi kastikkeeksi. Maistele ja lisää tarpeen mukaan kapristen lientä ja suolaa.
  3. Pese salaatti ja revi lehdet paloiksi kulhoon. Sekoita kypsennetty proteiini salaattiin. Kaada reilu puolet kastikkeesta salaattiin ja sekoita hyvin. Levitä juustolastut sekä krutongit/keksimurska salaatin pinnalle. Anna salaatin makustua hetki jääkaapissa.
  4. Tarjoile ja lisää annoksiin tarvittaessa kastiketta.

Caesarsalaatti ilman anjovista

Ruokaisa salaatti, täydellinen helleruoka

Ruokaisat salaatit ovat trendanneet sivustollani viime viikkoina, joten muistutellaanpas taas parhaista ohjeista. Aito kreikkalainen salaatti tuntuu kiinnostavan teitä, samoin ruokaisa pasta-kinkku-juustosalaatti. Jälkimmäisen voi tehdä myös vegeleikkeestä, kuten minä teen.

Välimerellinen tonnikalasalaatti on erittäin ruokaisa, sillä se sisältää perunaa, avokadoa ja herkullista suolaista kalatahnaa. Vegaaninen perunasalaatti italialaisittain puolestaan saa umamia ja happoa paahdetuista tomaateista.

Sitruunaisella hummuksella maustettu pastasalaatti on ruokaisa vegaaninen mäjäys, samaan aikaan freesi ja tuhti. Paahdetusta tofusta ja vesimelonista tehty vegaaninen salaatti on ruokaisa, mutta raikas.

Ja tästä jutusta löydät yhteenvedon siitä, mikä on hyvän ruokaisan salaatin salaisuus. Paljastus: kypsennä osa raaka-aineista.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.