Minulla on paha tapa ostaa kasviksia aina vähän liikaa. Josko taas pari omenaa ja muutama appelsiini hedelmäkorin täydennykseksi. Löydän itseni liian usein heittämästä nahistuneita ja pilaantuneita hedelmiä biojätteeseen, joten tässä on skarppaamisen paikka. Jouluna tulin kahmineeksi kotimaisia omenoita, joista tein hilloa todella kätevällä tyylillä. Uuniomenahillo on helpoista helpoin omenahillo, joka tekeytyy itsekseen. Kokin ei tarvitse tehdä muuta kuin paloitella omenat, panna ne kattilaan ja naksauttaa uuni päälle.
Kotimaiset omenat voi hillota kuorineen
Parasta uuniomenahillossa on hävikin tehokas minimointi. Voit käyttää omenasta kaiken, paitsi karan ja siemenkodan. Jos teet hillon kotimaisista omenoista, niitä ei tarvitse edes kuoria.
Suomalaiset omenat nimenomaan kannattaa syödä kuorineen, sillä kuoressa on runsaasti flavonoideja ja kuitua. Jos omenat ovat punertavia, uunihilloon tulee kaiken lisäksi kaunis punertavanoranssi väri.
Huom! Tämä vinkki koskee ainoastaan kotimaisia omenoita. Ulkomaiset omenat ja muut hedelmät kannattaa aina vähintään pestä hyvin, mielellään myös kuoria. EU:ssa ei saa käyttää kaiken pahimpia tuholaistököttejä, mutta pienikin määrä torjunta- tai säilöntäaineita on silti eri asia kuin oman kotipihan omppo.
Koska en ole hortonomi, enkä aio edes vilkaista, neuvon lukijoitani mieluummin olemaan vähän liian varovaisia kuin turhan huolettomia asioissa, joista en kovin paljoa tiedä.
Kypsennä hilloa kolmisen tuntia tai yön yli
Uuniomenahillo valmistuu helposti. Lohkot vain omenat, panet ne kattilaan, lisäät sokeria ja mieluisia mausteita ja kansi päälle.
Jos haluat, että hillo valmistuu 2 – 3 tunnissa, pidä kattilaa uunin alatasolla 200 asteessa ja sekoittele välillä. Uunihillo valmistuu siis kätevästi samalla lämmityskerralla kuin jokin leivonnainen.
Kuten uunipuuron, myös uunihillon voi valmistaa hitaasti yön yli hauduttaen. Tällöin uuni kannattaa säätää illalla 80 asteeseen, ja aamulla hillo on valmista.
Kypsennysastia tosin vaikuttaa hieman paistoaikaan. Syvä kattila vaatii kuumemman lämpötilan kuin matala uunivuoka. Voit siis tehdä uuniomenahillon myös vuoassa, mutta tässä tapauksessa suosittelen 150 – 170 asteen lämpötilaa. Vuoka kannattaa peittää vaikka foliolla.
Kurkista välillä folion tai kannen alle. Omenoiden tulisi pehmentyä, mutta ei paistua. Vähennä lämpötilaa ja lisää astiaan hieman nestettä, jos omenat alkavat muistuttaa liikaa paahdettuja uunijuureksia.
Sokeri pidentää hillon säilyvyyttä
Pientä paahtumista astiassa saa kuitenkin tapahtua, se on hillon juju.
Uuniomenahilloon tulee hieman erilainen, syvempi maku kuin keitettyyn. Sokerin käyttö korostaa hienoista karamellisoitunutta aromia. Sokeri ei saa palaa, mutta kattilan tai vuoan reunoille saa jäädä hieman rengasta paahtuneesta sokerista.
Myös sokerittoman tai vähäsokerisen omenasoseen voi valmistaa uunissa samalla metodilla. Jätät vain sokerin kokonaan pois tai käytät sitä vähemmän.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että sokeroimaton omenasose pilaantuu herkemmin kuin sokeroitu versio. Jos haluat, että hillo säilyy huoneenlämmössä, sokeria pitäisi olla puolet omenien määrästä, siis 500 grammaa sokeria per 1 kilo omenoita.
Voit käyttää hillosokerin sijaan myös tavallista vaaleaa tai fariinisokeria. Tällöin hillon koostumus muistuttaa enemmän omenasosetta, se ole yhtä tahmeaa ja tiivistä kuin hillosokeria sisältävä.
VINK: Maustamisessa vain taivas on rajana. Minä lisäsin kattilaan kanelitangon. Myös vaniljatanko tai -sokeri, inkivääri ja hedelmäiset chililajit, kuten habanero, sopivat omenahilloon.
VINK VINK: Omenalajike ja kuoren väri vaikuttavat hillon sävyyn ja makuun.
VINK VINK VINK: Muista steriloida lasipurkit, ettei hillo pilaannu. Purkit voi steriloida kiehauttamalla niitä pari minuuttia kuumassa vedessä tai pitämällä niitä muutamia minuutteja kuumassa uunissa.
Helppo uuniomenahillo
Viiden litran kattilaan, valmista hilloa tulee noin litra
- 1 kilo kotimaisia omenoita
- 5 desiä hillosokeria
- 1 kanelitanko
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 desi vettä
- Pese omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Poista karat ja siemenkodat.
- Pane omenalohkot, kanelitanko, sokerit ja vesi suureen kattilaan ja kansi kattilan päälle. Kypsennä omenoita uunin alatasolla 200 asteessa 2 – 3 tuntia, kunnes omenat ovat pehmenneet sosemaisiksi. Kypsennysaika riippuu omenalajikkeesta ja astian koosta.
- Jäähdytä seos ja surauta se sauvasekoittimella sileäksi.
- Säilö hillo puhtaisiin lasipurkkeihin tai pakasterasioihin. Hillon voi pakastaa. Jos hillossa on ohjeen mukainen määrä sokeria, se säilyy myös huoneenlämmössä.
Vinkkejä nahistuneiden omenien hyödyntämiseen
Pidän hurjasti myös omenakompotista. Se on vähän kuin hilloa, mutta rakenteeltaan krouvimpaa ja jotenkin enemmän ”aikuisten ruokaa”. 😀 Omenakompotin ohjeen löydät hämäläisen munajuuston yhteydestä. Tuo juusto on muuten helppo tehdä ilman mitään varsinaista juustomuottia, ihan vain suodatinpaperin avulla.
Omenastruudeli eli itävaltalainen apfelstruudel on toinen nerokas ja helppo tapa aateloittaa nahistuneet omenat. Luulin ennen, että omenastruudeli on vaikea tehdä – kattia kanssa! Tuo on yksi helpoimmista (ja vegaanisista) leivonnaisista, joita maa päällään kantaa, mutta lopputulos tekee vieraisiin aina vaikutuksen. ”Oi ooksää ihan mua varten nähny tämmösen vaivan”.
Kannellisessa omenapiirakassa on vähän enemmän askartelua, mutta jos se onnistuu minulta, se onnistuu aivan varmasti siellä kotikatsomossakin. Myös tämä ohje on vegaaninen ja lopputulos ihan mahdottoman söpö.
Ja lopuksi vielä maailman paras omenapiirakka. Juu juu, tiedän, tämä maailman paras -alkuliite on kärsinyt inflaation. Mutta kun tämä piirakka on sellainen. Sekin on vegaaninen, käsittämättömän helppo ja syvän mausteinen. Ja koostumus, ah! Kerrankin piiras, jonka pohja maistuu jollekin eikä ole vain pakollinen paha täytteiden alla.