Butter chicken eli voikana on nykyään nepalilaisten ja pohjoisintialaisten ravintoloiden burger. Tuttu ja varma annos. Maukas, mutta ei liian eksoottinen. Tein tästä modernista klassikosta oman vegaanisen versioni. Se on helppo butter tofu, jonka jaksaa tehdä arkenakin.
Revitty tofu imee kastikkeen maut
Oikeaoppinen voikana ja voitofu tehdään tietenkin itse jauhetuista mausteseoksista. Kastiketta haudutetaan hartaasti, ja jos proteiinina käytetään siipikarjaa, sitä marinoidaan tuntikausia. Lopputulos on herkullinen, mutta voisiko lähes samaan lopputulokseen päästä pikkuisen helpommin?
Kyllä voi. Tämä Nora Cooksin butter tofu on silkkaa neroutta. Reseptin salaisuus on revityssä ja paahdetussa tofussa. Ennen kypsentämistä tofu marinoidaan huolella kastikkeen mausteissa. Nyhtäminen saa tofun imemään mausteita itseensä vielä paremmin kuin sen leikkaaminen veitsellä kuutioiksi. Marinoitu, revitty ja uunissa paahdettu tofu on koostumukseltaan mukavan pureksittavaa – barbaari voisi kehaista, että liki lihaisaa.
Helppo butter tofu valmistuu tunnissa
Muokkasin Noran reseptiä siten, että lisäsin kastikkeeseen sarviapilaa. Sitä myydään aasialaisissa kaupoissa ja suurten markettien maailman maut -osastolla. Sarviapila antaa voikastikkeelle omaleimaisen aromin, ja se sopii myös moneen muuhun intialaiseen ja nepalilaiseen ruokaan. Lisäsin ruokaan myös paahdettuja cashewpähkinöitä tuomaan lisää ruokaisuutta.
Lisukkeeksi keitin riisiä ja paahdoimme uunijuureksia. Juureksiin saa intialaista twistiä, kun maustat ne kevyesti kardemummalla. Se sopii erinomaisesti punajuureen, porkkanaan, lanttuun ja palsternakkaan.
Esivalmisteluineen ja riisinkeittoineen kokkailussa kesti noin tunti. Sen jaksaa toisinaan arkenakin, ja mitä useammin kastikkeen tekee, sitä nopeammalla rutiinilla se sujuu. Voit myös helpottaa ruoanlaittoa panemalla tofun marinoitumaan edellisenä iltana tai käyttämällä valmista revittyä tofua. Alla vielä muutama lisävinkki siihen, miten voit yksinkertaistaa ohjetta entisestään.
VINK: Vaikka suosittelen sarviapilaa, jätä se pois, jos et kerta kaikkiaan saa sitä mistään.
VINK VINK: Voit korvata valkosipulin ja inkiväärin tahnoilla. Marketeissa myydään sekä valkosipulitahnaa, inkivääritahnaa että valkosipuli-inkivääritahnaa. Vajaa teelusikallinen tahnaa vastaa täyttä teelusikallista tuoretta ainesta.
VINK VINK VINK: Voit jättää pähkinät pois ja panna tofun kanssa pellille paahtumaan mieluisia kasviksia, jotka sekoitat kastikkeeseen.
Helppo butter tofu
4 – 6 annosta
Tofu ja pähkinät:
- 2 pakettia eli 400 – 500 grammaa maustamatonta tofua
- 2 ruokalusikallista öljyä
- 2 ruokalusikallista Maizenaa
- 0,5 teelusikallista suolaa
- kourallinen cashewpähkinöitä
Kastike:
- 2 reilua ruokalusikallista vegaanista levitettä, esim. Eleplant
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 ruokalusikallinen tuoretta inkivääriä
- 1 ruokalusikallinen garam masalaa
- 1 teelusikallinen currya
- 1 teelusikallinen jauhettua korianteria
- 1 teelusikallinen sarviapilaa
- teelusikan kärjellinen chiliä
- 1 teelusikallinen suolaa
- 100 grammaa tomaattipyrettä
- 1 tölkki eli noin 420 grammaa kookosmaitoa
Halutessasi lisukkeeksi:
- riisiä
- naanleipää
- kardemummalla maustettuja uunijuureksia
- tuoretta korianteria ruoan pinnalle
- kasvisjugurttia tai -fraichea ruoan pinnalle
- Sekoita kaikki kastikkeen kuivat mausteet huolellisesti kulhossa. Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri valmiiksi.
- Valuta tofupalat ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Voit tehostaa kuivumista pitämällä paperiin käärittyä tofua hetken painon alla.
- Leikkaa tofupalat ensin veitsellä noin kuudeksi siivuksi. Revi siivut käsin suupaloiksi. Voit vielä painella paloja paperilla, jotta saat tofun sisällä olevaa kosteutta pois.
- Kaada 1/3 kuivasta mausteseoksesta 1,5 litran vetoiseen muovipussiin, minigrip-pussiin tai kannelliseen astiaan. Sekoita mausteseokseen Maizena ja pari ruokalusikallista öljyä. Sekoita joukkoon revitty tofu. Sulje pussi/astia ja ravistele sitä huolellisesti, jotta marinadi leviää tofuun tasaisesti. Anna tofun marinoitua vähintään sen ajan, kun uuni lämpenee.
- Lämmitä uuni 225 asteeseen. Ilmakierto/grillivastus tekee tofuun rapean pinnan. Levitä marinoitu tofu väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Kaavi kaikki marinadi huolella pellille.
- Paahda tofua yhteensä 15 – 20 minuuttia. Lisää pähkinät pellille viimeisen viiden minuutin ajaksi.
- Tee kastike tofun paahtuessa. Sulata kasvislevite kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia rasvassa. Lisää inkivääri ja kuullota toiset pari minuuttia. Lisää loput kuivamausteseoksesta ja kuullota sitäkin pari minuuttia.
- Lisää kattilaan tomaattipyre ja kookosmaito. Huuhtaise kookosmaitotölkki pienellä vesitilkalla ja kaada sekin kattilaan.
- Anna kastikkeen porista kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää kastikkeeseen lopuksi paahdettu tofu ja pähkinät. Sekoita hyvin.
- Tarjoile voitofu mieluisten lisukkeiden kanssa.
Mausteisia arkiruokia syksyyn
Lopuksi pari muutakin mausteista ja helppoa arkiruokaa. Tofu ja pähkinät sitruunakastikkeessa on simppeli ruoka, jossa on kuitenkin jotain uutta makkarakeittoon sun muihin arkipöperöihin verrattuna. Jostain syystä lapset tykkäävät tästä kovasti.
Itse tehty meksikonpata vie ajatukset 90-luvun pussiruokaklassikkoon, mutta tämä on paljon parempaa kuin einesversio. Ja muistatko italianpadan? Se oli lempiruokaani lapsena, ja tämäkin retroherkku maistuu itse tehtynä herkulliselta. Molemmista resepteistä tulee reilu satsi ja ohjeet ovat vegaanisia.
Tomaattinen tofupasta sisältää piiloproteiinia. Tofu ja aurinkokuivatut tomaatit nimittäin surautetaan sauvasekoittimella tahnaksi ja sekoitetaan pastaan. Tämäkin ohje on vegaaninen, harva tosin hoksaa sitä maun perusteella.
Mintulla maustettu fetapasta ja sen talvinen versio sisältävät vain muutaman raaka-aineen, jotka sopivat täydellisesti yhteen. Munakoisopasta kermaisessa tomaattikastikkeessa taas oli opiskeluaikojen suosikkini. Ruokaan ei tule proteiinia, mutta kaikenlaiset valmispyörykät maistuvat sen kanssa erinomaisesti.