tohtorin munkit ja munkkirinkilät

Tohtorin munkit ja munkkirinkilät

Sotkun munkit vai Marttojen munkit? Mikä on paras munkkitaikina? Näihinkin kysymyksiin lienee lukemattomia oikeita vastauksia. Minä puolestani esittelen teille nyt tohtorin munkit ja munkkirinkilät, joiden ohjeesta kuuluu kiitos ystävällemme, tarkalleen ottaen hänen äidilleen.

Pakastaminen pitää munkit tuoreina

Kävimme pari viikkoa sitten ystäviemme luona Englannissa ja aloin pohtia ääneen, mikä olisi hyvä munkkiresepti. Ystävämme Miika pomppasi saman tien ylös ja kaivoi esiin reseptikirjansa, jossa on hänen äitinsä munkkiohje. Miika, jota kutsumme leikkisästi tohtoriksi (hän on tekniikan tohtori, ja ”ottaako herra tohtori pähkinöitä” -vitsi nyt naurattaa Kummeli-sukupolvea) on erinomainen kokki, joten päätin luottaa hänen reseptiinsä.

Muokkasin ohjetta vain sen verran, että käytin vähän enemmän sokeria. Vaniljasokerin korvasin nestemäisellä vanilja-aromilla, koska sitä sattui olemaan. Se myös antaa kivasti makua munkkiin, joka on luonnostaan melko mieto leivonnainen. Kardemummaa ohjeessa on lähtökohtaisesti reilusti. Minun mielestäni sitä ei voi ikinä olla liikaa! Jos et kardemummasta tykkää, voit jättää sen pois. Minun mielestäni mumma on munkin sielu.

Saimme herra tohtorilta myös vinkkejä siihen, miten munkit pysyvät tuoreina. Nämä munkit eivät kärsi pakastamisesta. Pane ne pakkaseen sellaisenaan ilman sokerointia. Sulata munkit, lämmitä ne halutessasi kevyesti uunissa tai air fryerissa ja pyörittele sokerissa. Mikä makeus, rapeus ja pehmeys!

Taikinasta tulee 32 munkkia. Minä laitoin 2/3 munkeista pakkaseen kahdeksan kappaleen pusseissa ja sulattelen niitä pienissä erissä tässä vappuviikon aikana.

Näin uppopaistat munkit turvallisesti

Ennen kuin käyt hommiin, pari vinkkiä liittyen munkkien kypsentämiseen. Se ei ole vaikeaa eikä hidasta. Tarvitset vain ison kannellisen kattilan, reikäkauhan, litran neutraalia kasviöljyä (rypsi, rapsi tai auringonkukka) sekä talouspaperia. Digitaalinen lämpömittari on plussaa, mutta ei pakollinen.

Kaada öly kattilaan ja lämmitä se 175 – 180-asteiseksi. Liettä ei kannata pitää täysillä, vaan hieman keskilämpöä suuremmalla teholla. Jos sinulla on lämpömittari, upota mittauspää öljyyn ja tarkkaile, koska se on tarpeeksi kuumaa. Jos et omista lämpömittaria, tee taikinatesti. Ota pieni taikinapallero ja upota se öljyyn. Jos öljy alkaa poreilla kevyesti, se on tarpeeksi kuumaa. Jos pinta ei poreile, öljyä pitää vielä lämmittää.

Öljy ei kuitenkaan saa olla niin kuumaa, että pinta kuplii yhtä voimakkaasti kuin perunoiden keitinvesi. Liian kuuma öljy voi nimittäin syttyä tuleen. Jos öljy syttyy, paina kansi välittömästi kattilan päälle. Palo tukahtuu, kun liekit eivät saa happea. Tämän vuoksi on tärkeä pitää kansi munkkikattilan vieressä.

Munkit kypsyvät nopeasti. Uppopaista munkkeja 1 – 2 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta munkit reikäkauhalla pellille, jonka päällä on leivinpaperia. Paperi imee ylimääräisen rasvan, ja kun munkit ovat jäähtyneet, voit pyöritellä ne sokerissa.

munkkirinkilät

Tohtorin munkit

32 munkkia

  • 5 desiä 42-asteista maitoa
  • 2 pussia eli 22 grammaa kuivahiivaa
  • 1,5 desiä sokeria
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • 1 ruokalusikallinen kardemummaa
  • 1 teelusikallinen vanilja-aromia/2 teelusikallista vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 800 grammaa eli noin 12 desiä vehnäjauhoa
  • 100 grammaa sulatettua voita
  • 1 litra rypsi/rapsi/auringonkukkaöljyä paistamiseen
  • 2 desiä sokeria kuorrutukseen

  1. Lämmitä maito mikrossa hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, älä kuitenkaan kuumaksi. Sekoita kuivahiiva maitoon.
  2. Lisää nesteeseen sokeri, kardemumma, suola ja vanilja-aromi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan, koko ajan vatkaten.
  3. Lisää taikinaan jauhoja ensin 400 grammaa eli noin 7 desiä. Vatkaa taikinaa huolellisesti käsin, sähkövatkaimella tai yleiskoneella 15 minuuttia. Lisää tämän jälkeen loput jauhot noin 100 grammaa tai 1 desi kerrallaan, kunnes taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista ja siihen on muodostunut ilmakuplia. Vatkaa taikinaa yhteensä noin puoli tuntia.
  4. Lisää viimeisenä taikinaan sulatettu voi ja sekoita huolella.
  5. Anna taikinan esikohota huoneenlämmössä liinan alla 30 minuuttia.
  6. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Muovaa taikinasta pitkä ja kapea tanko. Leikkaa tanko kahtia. Leikkaa molemmista tangoista 16 pientä palaa.
  7. Pyörittele palat pulliksi. Jos haluat munkkirinkilöitä, paina pullan keskelle sormella reikä ja venyttele reikää, kunnes lopputuloksena on rinkula. Anna muotoiltujen pullien nousta vielä 30 minuuttia liinan alla.
  8. Kuumenna öly suuressa teräskattilassa. Mittaa lämpötila digimittarilla tai taikinatestillä. Kun öljy porisee kevyesti, nosta munkkeja niiden koosta riippuen 2 – 3 kappaletta kattilaan. Paista 1 – 2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat syvän ruskeita.
  9. Nosta munkit reikäkauhalla alustalle, jonka päällä on talouspaperia. Anna munkkien jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Kaada sokeri kulhoon ja pyörittele munkit sokerissa. Jos pakastat munkit, älä sokeroi niitä, vaan pane ne kuorruttumattomina pakastepusseihin ja sokeroi munkit sulatuksen jälkeen.

parhaat munkit

Vegaaniset munkit, pullat ja rahkapullat

Pari havaintoa taikinoista. Munkkitaikinahan on tavallinen pullataikina ja munkki on vain uppopaistettu, sokerissa kieritelty pulla. Mielestäni paras perinteisen pullan resepti on vegaaninen. Uunissa paistaminen kun kovettaa maitoon, voihin ja muniin tehtyä pullaa julmetusti. Kun teet aivan tavallista uunissa paistettua pullaa, suosittelen lämpimästi vegaanista taikinaa, jos haluat monta päivää pehmeinä pysyviä leivonnaisia.

Blogistani löytyy myös vegaanisten munkkien resepti. Minichurrot saavat makua kaneli-sokeriseoksesta, jossa ne pyöritellään. Valmiit churrot nautitaan appelsiinilla maustetun tumman suklaakastikkeen kera. Jos et omista pursotinta, voit muovailla taikinasta pieniä suikeroita myös käsin.

Vegaaninen pullataikina on ihan ykkönen etenkin laskiaispulliin ja muihin täytettyihin pulliin. joihin tulee vaikkapa voi/margariinisilmä tai rahkaa. Huomasin myös, että vegaaninen taikina kohoaa nopeammin ja paremmin kuin perinteinen pullataikina. Vegaanista pullataikinaa ei tarvitse esikohottaa kuin vartti, ja kun taikina on leivottu pulliksi, toinen kohotus tekee niistä valtavia.

Perinteinen pullataikina kannattaa siis vaivata ja kohottaa erityisen huolellisesti, jotta munkkeihin tulee hyvä sitko ja kuohkeus. Rasvakypsennys tekee niistä meheviä, ja munkit maistuvat ihanilta! Lapseni kuvaili tohtorin munkkien makua simamaiseksi, eikä ihme. Sitähän se simakin pohjimmiltaan on: sokeria ja hiivaa!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.