Sienikastike taitaa olla yleisin ruoka, mitä meillä tehdään sienistä. Teemme yleensä aika yksinkertaista suppilovahvero- tai kantarellikastiketta. Kun on tuoreet sienet, voita, kermaa ja sipulia, ruoka ei kaipaa erikoisia mausteita. Nyt kokeilimme, miten tämän arkiruoan veganisointi sujuu. Vegaaninen kantarellikastike tehdään kaurakermasta, jossa on ihanan täyteläinen maku.
Kaurakerman makeus syventää ruoan makua
Olen lopettanut maitopohjaisten ruokakermojen käytön jo aikaa sitten. Ne eivät yksinkertaisesti ole mielestäni erityisen maukkaita.
Pidän kovasti kuohukermasta, mutta onhan se tosi tuhtia tavaraa. Lisäksi syön mieluiten mahdollisimman kasvispitoisesti. Kotimainen kaurakerma oli se puuttuva palanen, joka arkiruokaympyrästämme puuttui monta vuotta. Nykyään käytämme 90-prosenttisesti sitä ruoanlaitossa.
Kaurakerman maku on täyteläisempi kuin maitopohjaisen ruokakerman. Aromi on myös hieman makea. Makeus taas korostaa ja pyöristää ruoan mausteita ja umamisuutta. Minulla onkin tapana laittaa lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin hippunen sokeria (ja päinvastoin laitan usein hieman suolaa makeisiin ruokiin, etenkin suklaata sisältäviin).
Makea kaurakerma sopii ihanasti yhteen paahdetun sipulin kanssa. Kun kastikkeen keittää hyvin kasaan, koostumus on paksu, eikä kastike kaipaa edes suurustetta.
Kaurakermaan tehty vegaaninen kantarellikastike on yhtä täyteläistä kuin kuohukermaan keitetty, mutta hieman kevyempää ja raikkaampaa. Se on loistava vaihtoehto meille, jotka voisimme hörppiä kermaisia kastikkeita ja keittoja kerralla ämpärillisen – mutta emme halua viettää yötä Rennien ja Vissyn seurassa.
Vegaaninen kantarellikastike
4-6 annosta
- 1 litra kantarelleja
- 2 keltasipulia
- 2 ruokalusikallista (vegaanista) margariinia/voita (esim. Naturli)
- loraus öljyä
- 4 desiä kaurakermaa
- suolaa
- rouhaus mustapippuria tai 1/4 teelusikallista valkopippuria
- 1 teelusikallinen sokeria
- pinnalle tuoretta persilja- tai ruohosipulisilppua
- Esivalmistele ainekset. Puhdista sienet roskista ja leikkaa ne hieman pienemmiksi. Kuori ja silppua sipuli hienoksi.
- Kaada sipulisilppu ja sokeri pannulle. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää sienenepalat pannulle. Paista sekoitellen, kunnes lähes kaikki sienistä erottuva neste on höyrystynyt pannulta.
- Lisää kaurakerma pannulle. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen porista, kunnes se on mukavan paksua. Maistele ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.
- Koristele valmis kastike silputulla persiljalla tai ruohosipulilla.
Klassisia sieniruokia
Sienikastikkeen lisäksi keittiössämme porisee usein sienikeitto. Hienostunein ja vahvimman makuinen syntyy herkkutateista, ja pieni loraus sherryä tekee keitosta juhlavan. Herkkutatticappucinon nimeä ei kannata säikähtää. Ihan tavallinen sienikeitto se on, mutta keiton voi tarjota alkupalana kupeista ja pinnalle voi vatkata koristeeksi maitovaahtoa.
Juustoinen kantarellipiirakka on todella maukas suolainen tarjottava. Tähän piirakkapohjaan tulee pussillinen muusijauhetta, joka tuo siihen kunnolla makua. Mummon muuseja kannattaa siis hommata kuivakaappiin leivontaa varten, vaikka et pussimuusista tykkäisikään.
Kaurakerma sopii erinomaisesti myös kermaiseen sienipastaan. Sieni-salviapasta tehdään tummista sienistä. Kokeile mustatorvisieniä tai suppiksia. Ja tatti sopii hyvin tähänkin vegaaniseen pastaan. Suppilovahverot ja oikeastaan mitkä tahansa sienet maistuvat hyviltä myös klassisessa uuniperunan täytteessä.
Sitten vielä yksi suosikkini: mausteinen sienipikkelssi. Rakastan kaikkea hapanta ja etikkaista, ja sienipikkelssi sopii loistavasti vaikka joulupöytään suolaisten salaattien, kasvisten ja kalojen kaveriksi.