Nyhtökaurabolognese ohje

Flow foodia: nyhtispullat punaviinikastikkeessa

(*Valokuvassa näkyvä punaviinipullo on saatu ilmaiseksi Pernod Ricard Finlandilta)

Tykkään syödä viikonloppuisin tavallista paremmin. Toisinaan olen kuitenkin niin väsynyt, ettei energia riitä tuntikausien raastamiseen, haudutteluun ja suodatteluun.

Fast food + slow food = rento flow food

Tällaisina päivinä teen ruokaa, jota kutsun flow foodiksi. Se on yhdistelmä fast foodia, slow foodia ja luovaa soveltamista. Yksi osa ruoasta voidaan tehdä hitaasti ja hartaudella, mutta toisissa kohdissa oikaistaan. Ostan vaikkapa valmista majoneesia ja maustan sen vähän paremmaksi. Falafelit voivat tulla pakastepussista, mutta kokkaan itse hyvän lisukkeen tuoreista raaka-aineista.

Näin syntyy ruokia, jotka eivät vie kohtuuttomasti aikaa ja energiaa. Ne nostavat aterian kuitenkin perusarjen ja pinaattilettujen yläpuolelle. Keittiöön tulee hyviä tuoksuja, annos näyttää kauniilta. Ravitsemussisältö on tasapainoinen, ja jääkaapin jämiä tulee käytettyä luovasti. Hävikki vähentyy, ja joskus syntyy puolivahingossa loistavia keksintöjäkin.

Itse keitetty kastike, valmiit pullat

Viime sunnuntain flow foodini sai alkunsa siitä, että meillä on älyttömästi punaviiniä avatuissa pulloissa erään työkeikkani jäljiltä. Kaikki viini ei ole enää ihan priimaa juotavaksi. Sitä voi kuitenkin käyttää ruoanlaitossa.

(Huom: Ruoka on vegaaninen, kuvissa näkyvä viini ei. Älä käytä sitä, jos olet vegaani. Minä en käyttänyt ko. viiniä kastikkeessa, vaan erästä toista saman maahantuojan punaviiniä, joka oli hanassa. Pullo on kuvassa, koska se on kaunis ja sopi stailaukseen.)

Keittelin kastikepohjan tomaateista, viinistä, mausteista ja keittojuureksista. Tässä vierähti puolisen tuntia. Pieni vaiva, jonka lopputuloksena syntyi liemi, jonka makuun fondit eivät yllä. Tämä oli aterian slow food -vaihe.

Sitten siirrymme fast foodiin: pari pussillista valmiita nyhtökaurapyöryköitä kastikkeen joukkoon. Lisukkeeksi pastaa, koristeeksi timjamia ja tadaa: nopea pataruoka on valmis. En olisi jaksanut tehdä pyöryköitä nyt itse, mutta kun kastikepohja oli hyvä, eineksen käyttö ei makua heikentänyt.

VINK: Nyhtispyöryköiden sijaan voit käyttää myös härkäpapu- tai lihapullia. Nyhtisversiona ruoka on vegaaninen.

VINK VINK: Kokeile joskus tomaattimurskan sijaan kokonaisia tölkkitomaatteja. Ruokaan tulee mukavasti sattumia ja rakennetta.

VINK VINK VINK: Voit varioida keittojuureksia. Myös lanttu ja kaali antavat liemeen mehevää makua.

VINK VINK VINK VINK: Jos arastelet fenkolinsiementen makua, voit jättää ne pois. Rohkaisen kuitenkin kokeilemaan, sillä fenkolinsiemenet toimivat hienosti punaviinin kanssa. Voit myös korvata ne ripauksella kuminaa.

Nyhtispyörykät punaviinikastikkeessa

4 -6 annosta

  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 iso keltasipuli
  • 2 porkkanaa
  • parin sentin paksuinen pala palsternakkaa
  • parin sentin paksuinen pala juuriselleriä
  • 1 teelusikallinen eli noin 10 maustepippuria
  • 1 teelusikallinen jauhettuja fenkolinsiemeniä
  • kourallinen tuoretta timjamia tai 1 – 2 teelusikallista kuivattua
  • 4 laakerilehteä
  • 2 tölkillistä eli noin 800 grammaa säilyketomaatteja/tomaattimurskaa
  • 1,5 desiä punaviiniä
  • 1 teelusikallinen balsami/punaviinietikkaa (jotakin sokeroitua etikkaa)
  • sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 pussillista eli 400 – 500 grammaa nyhtökaurapyöryköitä
  • öljyä kuullottamiseen



  1. Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko porkkanat, palsternakka ja selleri. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Silppua tuore timjami.
  2. Kaada kattilaan reilu loraus öljyä. Kuullota sipulisilppua, juureslohkoja, fenkolinsiemeniä, maustepippureita, timjamia ja laakerinlehtiä pari minuuttia.
  3. Kaada joukkoon tölkkitomaatit ja punaviini. Huuhtaise tölkit ja kaada myös vesi kattilaan. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä puolisen tuntia ilman kantta.
  4. Kastikepohja on valmis, kun juurekset ovat kypsentyneet miellyttävän pehmeiksi, ja liemi on paksuuntunut. Kaada tässä vaiheessa joukkoon nyhtökaurapyörykät. Anna pullien imeä itseensä makuja miedolla lämmöllä kannen alla vielä viitisen minuuttia.
  5. Maistele lopuksi. Lisää suolaa, mustapippuria, sokeria ja punaviinietikkaa. Sokeria voi käyttää reilusti, sillä se pyöristää tomaatin ja viinin hapokkuutta ja syventää mausteita.
  6. Tarjoile kastike esimerkiksi pastan kera. Koristele annos timjamilla.

nyhtökaurabolognese ohje
vegaaninen bolognesekastike ohje

Bolognesesta on moneksi

Toinen testaamisen arvoinen kasvisbolognese syntyy kurpitsasta ja härkiksestä. Sesongin ulkopuolella voit korvata syyskurpitsan kesäkurpitsalla tai juureksilla. Makumaailmassa on paljon timjamia sekä hitunen chiliä ja etikkaa syvyyttä antamassa. Tämä oli kuulemma erään parivuotiaan suosikki, joten aromi ei ole liian ärhäkkä.

Toinen ruokaisa kasvisbolognese syntyy punaisista linsseistä ja soseutetusta porkkanasta. Mausteena taas kerran timjamia, joka sopii todella hyvin kasvispatoihin. Pahoittelut vanhoista kuvista, jotka eivät ole estetiikan huippua, mutta maku on tosi hyvä!

Blogihistoriani alkuhämäristä löytyy myös juttu siitä, miten eineksiä voi tuunata maukkaammiksi ja terveellisemmiksi. Eines itsessään ei ole minulle kirosana. Harmittelen enemmän sitä, miten paljon niissä on usein arominvahventeita, vähän proteiinia ja kova kilohintakin. Einesateriaa kannattaakin täydentää tuoreella salaatilla ja jollain proteiinipitoisella, esimerkiksi pähkinöillä tai raejuustolla.

Mikä on sinun flow foodisi?

Lopuksi tällainen kysymys. Otan mielelläni vastaan ideoita laiskahkojen hetkien herkuista. Niistä ruoista, joissa johonkin yksityiskohtaan satsataan ja jossakin kohdassa oikaistaan.

 

2 Kommenttia

  1. Moikka! Mainostit Facebookin puolella, että resepti on vegaaninen, mikä onkin todella mukava juttu! Harmillisesti kuvissa näkyvä viini ei kuitenkaan ole vegaanista, joten siitä olisi mukava olla maininta, ettei kukaan sitä lähde vahingossa ostamaan (JOS siis juuri esimerkiksi sitä haluaisi käyttää osana juurikin vegaanista ruokaa ja / tai vegaanisena ruoan kumppanina). Toki muuten sopii ruoan kanssa vallan mainiosti, mikäli vegaanius ei ole vaatimuksena! Kiitokset ohjeesta 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.