kaura-sienipaistos

Juustoinen sieni-kaurapaistos

Olen innostunut kotimaisen kauran käyttämisestä kokkailussa. Silloin tällöin keitän puuroa, mutta haluaisin oppia käyttämään kauraa monipuolisemmin muissakin ruoissa. Olen tehnyt aikaisemmin juustolla höystettya sieni-riisilaatikkoa, mutta nyt korvasin riisin kaurasuurimoilla. Juustoinen sieni-kaurapaistos on vielä maukkaampaa kuin riisiversio!

Riisin voi korvata kaurasuurimoilla

Kävin hiljattain töiden merkeissä kotimaisella kauratilalla. Vierailun jälkeen aloin miettiä, mikä ihmeen juttu tämä riisin syöminen on? Lähimpänäkin kasvatettu riisi tuodaan Suomeen Espanjasta tai Italiasta, ja monet suomalaisella tuotemerkillä varustetut riisit on kasvatettu Aasiassa. Riisi korvasi ohran Suomessa 1950-luvulla, ja nyt se on pastan ja perunan ohella yleisin hiilihydraattilisukkeemme.

Se on järjetöntä, sillä kaura pesee riisin ravintoarvoissa selvästi. Lisäksi kaura on kotimaista, eikä sen kasvattamiseen tarvita yhtä paljon vettä kuin riisinviljelyyn. Kauran syöminen on siis ekologista, terveellistä ja tukee kotimaista maatalousyrittäjyyttä.

Suurimoita löytyy puuro- ja riisihyllyistä

Olen alkanut keitellä kaurasuurimoita eli kauraryynejä niiden ruokien lisukkeeksi, joiden kanssa syön yleensä riisiä. Kyllä kannattaa. Suolavedessä kiehautettu kaura on hurjasti maukkaampaa kuin riisi, ja siinä on ihanan irtonainen ja pureksittava suutuntuma. Suosittelen testaamaan.

Olen käyttänyt monesti Kinnarin kaurasuurimoita, joita löytyy monien K-kauppojen puurohyllyistä. Useilla valmistajilla, kuten Myllyn Parhaalla, on valikoimassaan myös kauraa, kauran ja riisin sekoitusta ja ohraa. Nämä paketit löytyvät yleensä riisien joukosta.

VINK: Voit käyttää ranskankerman sijaan myös smetanaa tai tuorejuustoa.

VINK VINK: Muutkin sienet kuin kantarellit sopivat paistokseen. Testaa rouskuja, suppilovahveroita tai mustatorvisieniä.

VINK VINK VINK: Sienille sopivia vahvoja yrttejä ovat salvia, timjami ja rosmariini. Miedoista käyvät persilja ja kirveli.

Juustoinen sieni-kaurapaistos

4 – 6 annosta

  • 1 iso tai 2 pientä kelta/salotti/kesäsipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 litra kantarelleja tai muita sieniä
  • 3 desiä kaurasuurimoita
  • 5 desiä vettä
  • 1 kasvisfondi
  • 1 teelusikallinen salviaa tai muuta vahvaa yrttiä
  • 1 teelusikallinen persiljaa tai muuta mietoa yrttiä
  • 200 grammaa ranskankermaa
  • 2 reilua kourallista keskivahvaa juustoraastetta, kuten Port salutia
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä kuullottamiseen
  • halutessasi pinnalle korppujauhoa
  • halutessasi koristeluun silputtua ruohosipulia tai purjoa

  1. Esivalmistele ainekset. Puhdista sienet ja leikkaa suurimmat sienet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua pari minuuttia. Lisää pannulle sienet ja kuullota, kunnes sienet ovat kutistuneet hieman.
  3. Kaada pannulle ohrasuurimot, vesi ja kasvisfondi. Anna porista keskilämmöllä sekoitellen, kunnes kaura on imenyt suurimman osan nesteestä ja muhennos on paksuuntunut. Mausta muhennos yrteillä, suolalla ja pippurilla. Muhennos saa olla melko mausteista, sillä ranskankerma laimentaa makua.
  4. Kaada puolet muhennoksesta uunivuoan pohjalle. Levitä päälle puolet ranskankermasta nokareiksi ja kourallinen juustoraastetta.
  5. Lisää päälle loppu muhennos, ranskankerma ja juustoraastetta. Jos haluat paistokseen rapean pinnan, ripottele pinnalle hieman korppujauhoa.
  6. Paista sienipaistosta 200 asteessa 30 minuuttia. Paistos on valmista, kun juusto on sulanut ja pinta on kauniin ruskea.
  7. Nauti sieni-kaurapaistos sellaisenaan tai savutofun tai kalan kanssa. Halutessasi koristele annos ruohosipuli- tai purjosilpulla.

sieni-kaurapaistos ohje
sieni-kauralaatikko ohje

Maailman paras kaurapuuro ja sieniä eri tavoin

Sienipaistoksesta levisi keittiöön huumaava tuoksu. Kun olin aterioinut, en voinut vastustaa kiusausta. Oli pakko hipsiä vielä parin tunnin kuluttua keittiöön ja makustella jäähtynyttä sienipaistosta suoraan uunivuosta. Mikä siinä onkin, että laatikot, kiusaukset ja lasagnet maistuvat tällä tavalla parhaalta. 😀

Toinen kiva sienipaistoksen ohje sisältää perunaa ja omenaa. Omena tuo täyteläiseen sienipaistokseen raikkautta, ja ruoka on kuin Suomen syksy lautaselle tiivistettynä. Ja jos sienisaaliisi on yhtä runsas kuin meikäläisen, sieniä voi upottaa vegaaniseen kermaiseen sienikastikkeeseen, lempeään kantarellirisottoon, kuohkeaan tatticapuccinoon tai täyteläiseen vegaaniseen kantarellipastaan. Sieniä voi myös kuivata ja rouhia mausteeksi ruokaan tai pikkelöidä mausteiseen etikkaliemeen.

Ei varmaan tarvitse kysellä, mitä täällä syödään seuraavat kaksi kuukautta. Välipalaksi vedellään sitten juustoista sienipiirakkaa.

Ja kun kaurasta tuli puhe, pitää tietenkin jakaa jumalaisen kaurapuuron ohje. Se tehdään myös kaurasuurimoista, jotka paahdetaan ensin voissa ja keitetään sitten maidossa tai kauramaidossa. Puuro on tuhtia, joten sitä ei kannata syödä ihan joka päivä, etteivät verisuonet tukkeudu, mutta viikonloppuisin se on juuri sitä luksusta, jota ihminen tarvitsee varsinkin syksyllä ja talvella.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.