Olemme syöneet viime viikot ahkerasti sieniruokia. Monena iltana olen tehnyt sienipastan, niin nytkin, mutta kaipasin kasvisten kylkeen täyttävää proteiinia. Syksyinen savutofu-sienipasta sisältää maukasta savutofua, runsaasti sieniä ja juustoisen kaurakermakastikkeen. Tämä vegaaninen sienipasta maistui jopa nirsolle lapselle, hands up!
Paahda tofu rapeaksi kuivalla pannulla
Ihmiset valittavat minulle säännöllisesti, että tofu on ällöä. Opponoin ja olen aikas varma, että vika ei ole tofussa, vaan siinä, että valittajat eivät ole syöneet hyvin valmistettua tofua. Ei se raaka jauhelihakaan ilman mausteita kummoiselta maistu, ja myös tofu pitää maustaa ja käsitellä oikein, jotta se pääsee oikeuksiinsa.
Pidän tofusta, joka on pinnalta rapeaa ja sisältä pehmeää. Vähän niin kuin paahdettua kotijuustoa tai halloumia. Jotta tofusta tulisi rapeaa, se kannattaa paistaa erikseen kuivalla pannulla, ottaa sivuun ja lisätä vasta lopuksi ruoan joukkoon. Näin rakenne pysyy napakkana, eikä tofu muhjaannu muruiksi.
Valitsin syksyiseen sienipastaan savutofun, jonka rustiikkinen savunmaku sopii perinteisiin suomalaisiin ja slaavilaisiin ruokiin. Sillä voi korvata kalakeiton kalan, pyttiksen makkaran ja kiusauksen kinkun. Tulipa hiljattain ideoituia kaverin kanssa jopa savutofu tillilihan tyyliin – en tosin ole vielä kokeillut.
Sieniksi valitsin kantarelleja, joita oli helposti saatavilla. Myös suppilovahverot, mustatorvisienet, tatit ja rouskut sopivat tähän ruokaan.
Juuston sijaan käytin ravintohiivaa. Se loihtii sienipastan kastikkeeseen ihanan juustoisen maun ja on ihan kuin kuivattua parmesaania. Ravintosisältö on kuitenkin terveellisempi kuin juustoissa, ja hiiva on vegaaninen raaka-aine.
Kerrankin sieniruoka, jota lapsi rakastaa
Sienet ovat aika harvan lapsen suosikkiruokia, ja minäkin aloin pitää niistä vasta aikuisena. Nykyään tosin tykkään sienistä kaikkien lapsuusvuosienkin edestä.
Sienet ja tofu eivät ole esikoisemme lemppariaineksia. Tofu-sienipastaa hän kuitenkin liioittelematta ahmi ja kehui, että ”äiti tää pasta on ihan älyttömän hyvää”. Kermainen ja juuston makuinen kastike tekee ihmeitä kaikille ruoille. Lisäksi ainekset erottuvat toisistaan selkeästi. Kastiketta on juuri sopivasti, rapea tofu on ruoassa napakoina kuutioina ja sienet erottuvat muista aineksista.
Uskon, että epämääräinen mössöisyys saa lapset dissaamaan monia ruokia. Vanhempia tosin neuvotaan usein huijaamaan lapsia ja vinkataan piilottamaan sienet ja kasvikset ruokaan. Meillä taas toimii päinvastainen. Kun lapsi näkee selvästi, mitä kaikkea ruoassa on, hän syö sen todennäköisemmin kuin mysteerimössön. Kikka ei varmasti tepsi kaikkiin lapsiin, mutta sitä kannattaa kokeilla edes joskus.
VINK: Ravintohiiva on voimakasta, joten sitä kannattaa lisätä ruokaan vähän kerrallaan ja maistellen. Lisää hiivaa, kunnes kastike on makuusi tarpeeksi vahvaa.
VINK VINK: Voit korvata timjamin muilla vahvoilla yrteillä, kuten rosmariinilla tai salvialla. Miedoista yrteistä kirveli, meirami ja persilja sopivat tofu-sienipastaan.
Savutofu-sienipasta
4 – 6 annosta
- 1 paketti eli 250 – 300 grammaa savutofua
- 1 keltasipuli
- 2 isoa valkosipulinkynttä
- 1 litra kantarelleja tai muita sieniä
- 4 desiä kaurakermaa
- 2 – 4 ruokalusikallista ravintohiivaa
- kourallinen tuoretta timjamia tai 2 teelusikallista kuivattua
- suolaa
- pippuria
- teelusikan kärjellinen sokeria
- öljyä kuullottamiseen
- 400 – 500 grammaa pastaa
- Esivalmistele ainekset. Valuta neste tofusta. Kääri tofupala talouspaperiin ja laita se painon alle. Anna tofun kuivua vähintään sen ajan, kun esivalmistelet kasviksia.
- Puhdista sienet. Paloittele suurimmat sienet pienemmiksi. Kuori ja silppua keltasipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
- Leikkaa kuivunut tofu isohkoiksi kuutioiksi. Kuumenna pannu ilman öljyä ja pane tofukuutiot pannulle. Paahda niitä kolmisen minuuttia ja käännä kuutiot varovasti lastalla. Älä pyörittele kuutioita koko ajan, etteivät ne hajoa, vaan paahda tofu mahdollisimman vähäisellä sekoittelulla.
- Pane paahdetut tofukuutiot toiseen astiaan odottamaan.
- Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää sienet pannulle. Kuullota, kunnes sienet ovat kutistuneet puoleen.
- Kaada pannulle kaurakerma ja revi joukkoon timjami. Lisää ravintohiivaa ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kastikkeen maku on tarpeeksi juustoinen. Sekoita ravintohiiva hyvin kastikkeeseen. Anna porista, kunnes kastike on sakeaa ja kaikki hiiva on liuennut.
- Mausta kastike lopuksi suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Lisää tofu joukkoon ja sekoita kevyesti.
- Keitä pasta runsaassa suolavedessä al denteksi. Siivilöi pasta. Yhdistä se kastikkeeseen tai annostele kastike pastan päälle. Koristele annokset halutessasi yrteillä.
Tuhteja sieniruokia syysiltoihin
Voit tehdä sienipastasta myös tofuttoman version. Juustoinen kantarellipasta on ravintohiivan ansiosta vegaaninen. Kokeile ripotella annoksen päälle kuivia leivänmuruja, jotka tuovat siihen kivaa rapsakkuutta. Myös klassinen kantarellikastike onnistuu vegaanisena. Tämä herkku kannattaa nautia keitettyjen perunoiden tai uunijuuresten kera, ja kylkeen voi paistaa juurikin savutofua.
Tein hiljattain juustoista sieni-kauralaatikkoa. Se oli todella hyvää ja ruokaisaa, ja paistos menee isona annoksena pääruoasta ja pienempänä annoksena lisukkeesta. Ohje on lakto-ovo, sillä siiinä on runsaasti juustoa. Voit toki käyttää kauran sijaan myös riisiä, mutta suosittelen testaamaan kotimaisia viljasuurimoita, kuten kauraa ja ohraa.
Hiukan samaan makumaailmaan menee myös kermainen savutofukiusaus, jonka salaisuus on sinappi. Superhyvä, helppo ja vegaaninen arkiruoka! Béchamel-kastikkeella kuorrutettu leipäpaistos taas on tuhti brunssiruoka viikonloppuun tai pimeän sadeillan herkku. Paistoksen kastike maustetaan sienillä, jotka voivat olla joko kuivattuja tai tuoreita.
Aina ei tarvitse jaksaa mennä mennä metsään. Silloin voi suunnata lähimarkettiin ja ostaa purkillisen valmiita suolasieniä. Niistä valmistuu kuohkea vanhanajan sienisalaatti, jossa on ihana kermainen, mossahtava. koostumus. Ohje on yksi Savusuolan suosituimpia, eikä suotta.