lasimestarin silli ohje

Perinteinen lasimestarin silli

Enpä olisi parikymmentä vuotta sitten uskonut, että perinteinen lasimestarin silli päätyy joulupöytääni – vieläpä itse tehtynä. Olen kertonut nuoruuden kalakammostani ennenkin. Ruotoisten kalojen lisäksi voimakkaat sillit olivat inhokkejani, mutta nykyään rakastan niitä. Nyt vaalitaan perinteitä ja laitetaan jakoon herkullinen ja helppo lasimestarin sillin ohje!

Raikas ja kasvispitoinen joulusilli

Pidän lasimestarin sillistä, sillä se on raikasta, vaikka silli onkin rasvainen kala. Ymmärrän hyvin, että sinappiset ja majoneesipohjaiset, raskaat sillikastikkeet eivät ole aloittelijalle helpoimpia kaloja.

Jos pidät pikkelöidyistä kasviksista, uskallan luvata, että tykkäät myös lasimestarin sillistä. Siinä on kirkas makeanhapan kastike ja runsaasti lisukekasviksia. Sillin joukossa olevat sipulit ja porkkanat ovat olennainen osa makunautintoa. Värikäs silli on mielestäni myös poikkuksellisen esteettinen ja se kannattaa säilöä läpinäkyvään purkkiin.

Parhaimmillaan lasimestarin silli ja sen kasvikset ovat mielestäni yksinkertaisesti keitettyjen perunoiden tai kunnon ruisleivän kanssa. Muuta ei tarvita.

Huuhtele tai liota silli hyvin

Ohjeestani tulee kuvan kaltainen vajaa iso purkillinen tai kaksi pientä purkillista silliä. Purkki kannattaa muuten strerilisoida pitämällä sitä hetki kuumassa uunissa. Näin purkkiin ei jää pöpöjä ja silli säilyy paremmin. Puhtaassa purkissa kotitekoinen lasimestarin silli säilyy takuuvarmasti pari viikkoa.

Sillifileiden määrä paketeissa vaihtelee. Käytin kevyesti suolattuja Pirkka-sillifileitä, joita on yhdessä paketissa 180 grammaa eli kaksi isoa tai kolme pienempää filettä. Ahti-paketissa näyttää olevan hieman vähemmän. Voit kuitenkin tehdä lasimestarin sillin tämän ohjeen mukaan pienemmästäkin sillimäärästä. Herkullista lientä ei voi olla koskaan liikaa!

VINK: Voit jättää sinapinsiemenet pois.

VINK VINK: Voit jättää valkopippurit pois ja käyttää pelkkiä maustepippureita.

VINK VINK VINK: Jos käytät maustettuja matjessillifileitä, huuhtele ne erityisen huolellisesti. Voimakkaasti suolattua silliä pitää liottaa useita tunteja. Pirkan sillifileille riittää huuhtelu.

Perinteinen lasimestarin silli

1 isohko purkillinen

  • 2 – 3 valmista sillifileetä
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 1 iso tai 2 pientä porkkanaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 10 maustepippuria
  • 10 valkopippuria
  • 2 teelusikallista sinapinsiemeniä

Mausteliemi:

  • 2 desiä vettä
  • 1 desi väkiviinaetikkaa
  • 1 desi sokeria

  1. Huuhtele sillifileet puhtaiksi. Jos käytät voimakkaasti suolattuja sillifileitä tai suolasillejä, liota niitä runsaassa vedessä vähintään 2 tuntia. Leikkaa huuhdellut fileet reiluhkoiksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi porkkana. Kuori punasipuli ja leikkaa se renkaiksi.
  3. Tee mausteliemi. Kaada etikka, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri on sulanut nesteeseen. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä liemi.
  4. Lado puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain silliä, porkkanaa, sipulia ja pippureita. Lisää purkkiin laakerinlehdet ja mausteliemi. Anna lasimestarin sillin maustua jääkaapissa pari päivää ennen tarjoilua.

lasimestarinsilli ohje

Etikan, veden ja sokerin pyhä liitto

Toinen myös jouluun ja oikeastaan mihin tahansa vuodenaikaan sopiva silliruoka on maailman paras sillisalaatti. Tämä on the ruoka, jonka avulla voitin aikoinaan sillikammoni ja aloin suorastaan himoita etikkaisia suolakaloja. Sillikastikkeeseen tulee vain pari raaka-ainetta, etkä tarvitse muita mausteita kuin matjessillin liemen.

Joulun jälkeen lopuista silleistä voi tehdä välimerellisen sillipastan. Ovela ruoka, sillä lapset eivät yleensä tajua, että kastikkeessa on silliä, jota moni pieni karsastaa. Arkistoissani on toinenkin puttanesca-tyylinen kalapasta. Teen sen yleensä Järki Särjestä, mutta voit käyttää kastikkeeseen silliä ja maustaa sen ripauksella chiliä.

Joulupöytään ja uudenvuoden buffetiin sopii raikastajaksi sopivan tulinen kaalisalaatti. Tästä jutusta löydät klassisen 1-2-3-marinadin ohjeen. Voit maustaa vesi-etikka-sokeriliemellä oikeastaan mitä tahansa. Minähän voisin suurin piirtein juoda etikkamarinadia, ja joissakin cocktaileissa sitä ilokseni käytetäänkin. Ja baari-illan jälkeen suolaisenkirpeä liemi vasta maistuukin. 😀

Kun etikkamarinadiin lisätään hunajaa ja kanelia, syntyy ihanan jouluinen maustekastike. Kanelimarinoidut punasipulirenkat ovat lempeämpiä kuin raaka sipuli. Kannattaa testata, jos punasipuli sellaisenaan on sinulle liian ärhäkkää.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.